Liukupalat ja liukukiskot

Liukupalaksi soveltuvat materiaalit PE, PA, POM tai PET

Koneissa joissa on liikkuvia osia, käytetään liukupaloja. Olipa kyseessä ajoneuvo, kuljetin, maatalouskone tai vaikka ruohonleikkuri, metallista liikkuvaa pintaa vasten on yleensä muovinen vastakappale eli liukupala.

Muovisen liukupalan tehtävä

Liukupalan tehtävänä on suojata vastapintaa kulumiselta. Siksi mekaaniset rakenteet suunnitellaan siten, että liukupalan pystyy kohtuullisen helposti vaihtamaan.

Liukupalan tulee olla pinnaltaan liukas, jotta kitka sen ja vastapinnan välillä on pieni eikä liikkeeseen tarvita paljon voimaa. Liukupalan tulee kestää mekaanista kulutusta mahdollisimman hyvin, jotta sen käyttöikä saadaan maksimoitua. On myös paikkoja, joissa materiaalin mittatarkkuus on ratkaisevassa osassa, kun taas joissakin kohteissa vaaditaan sään, kemikaalien ja/tai lämpötilankestoa.

Eri muovilaaduissa on huomattavia keskinäisiä eroja niiden ominaisuuksissa, työstettävyydessä, mutta myös hinnoissa.

Liukupalat kevyeen kulutukseen

PE 1000

PE 1000:llä on korkea iskulujuus, se on sitkeää ja siitä tehdyt liukupalat kestävät hyvin mekaanista kulutusta. Sitä on helppo työstää, sillä on pieni vedenimeytyminen ja se vaimentaa tehokkaasti iskua ja tärinää. PE 1000 kestää hyvin kemikaaleja ja sillä on hyvä sähköneristyskyky. Lämpötilankesto on -200 – +80C.

PE 1000 on pehmeämpää ja ei niin kulutuksen kestävää kuin PA, POM tai PET, joten soveltuu hyvin kevyempiin käyttökohteisiin.

PE 1000 on saatavana myös kierrätettynä laatuna PE 1000 regeneraatti. Tämä on kustannusedullinen vaihtoehto liukupaloille, jolla on hieman huonompi kulumisen kesto kuin puhtaalla PE 1000.

PE 1000 MoS2 liukupalat

MoS2 eli molybdeenisulfidilla seostettu polyeteeni kestää kulutusta huomattavasti paremmin kuin PE 1000. Seosaineensa ansiosta se on myös liukkaampaa. Käyttökohteet ovat hyvin pitkälle samoja kuin PE 1000:lla, eli liukupalat ja muut tekniset osat, mutta käyttöikä tällä on pidempi.

Regeneroitu PE 1000 MoS2 on seostettu polyeteeni, jonka valmistuksessa on käytetty noin puolet kierrätettyä materiaalia. Se on kustannustehokas vaihtoehto puhtaaseen PE 1000 MoS2 verrattuna, joka kestää kulutusta huomattavasti paremmin kuin PE1000, mutta hieman vähemmän kuin puhdas PE 1000 MoS2.

Vihreät liukupalat PE1000
PE 1000 regeneraatti liukupala sahalle

Tekniset muovit liukupalaksi raskaampaan kulutukseen

PA (nailon) liukupalat

PA:ta eli polyamidia kutsutaan myös usein nailoniksi. Tässä materiaalissa yhdistyy suuri mekaaninen lujuus, jäykkyys, kovuus, sitkeys ja hyvät liukuominaisuudet, joten se sopii hyvin liukupalaksi. Sillä on korkea iskulujuus, lämmönkesto max +100C ja se on pakkasenkestävä. Sillä on myös hyvä sähköneristyskyky. Materiaalia ei kannata laittaa liukupalaksi kohteeseen, joka on vedessä, koska PA imee kosteutta (2,5-3%). Sitkeytensä ansiosta tämä ei ole yhtä murtumisherkkä kuin POM tai PET.

PA:ta pystyy koneistamaan helposti. Sitkeänä materiaalina sen lastu on pitkä, eikä se katkea helposti. Koneistuksessa suositellaan käytettävän teräviä teriä ja oikeita työstöarvoja.

Materiaalia käytetään liukupalana kohteissa, joissa vaaditaan sitkeyttä ja kovaa kulumisenkestävyyttä. Sitä käytetään mm. kuljetinketjujen liukukiskona, laakereissa, hammaspyörissä ja holkeissa.

Öljyseosteisella PA:lla on muuten samat ominaisuudet kuin peruslaadulla, mutta se on liukkaampaa ja kulutusta kestävämpää. Materiaalissa olevat öljymolekyylit rikkoutuvat kulutuksessa ja se voitelee itse itseään. Sitä käytetään yleensä liukupalana kohteissa, joissa ei ole ulkopuolista voitelua.

POM liukupalat

POM eli polyasetaali on mittatarkka materiaali, jota on helpompi koneistaa kuin PA:ta. Sillä on pieni kitkakerroin ja hyvä kulutuskestävyys. Se soveltuu erittäin hyvin liukupalaksi kosteisiin ja märkiin ympäristöihin. Sen lämmönkesto on max +100C ja se on pakkasenkestävä.

POM on elintarvikehyväksytty materiaali ja sitä käytetäänkin paljon elintarviketeollisuudessa. Muutoin käyttökohteet hyvin pitkälti samat kuin PA:lla.

POM:sta on saatavana myös sähköäjohtavana laatuna.

PET liukupalat

PET on kova materiaali, joka kestää suurta kuormitusta ja kulutusta. Se on myös mittatarkka materiaali, mutta ei niin sitkeä kuin PA vaan jopa lohkeamisherkkä. Lämmönkesto max +110C. Tätä materiaalia on helppo työstää, mutta lohkeamisherkkyyden takia koneistuksessa tarvitaan huolellisuutta.

Kiinteällä voiteluaineella seostetun PET SL:n kulutuskestävyys on huomattavasti parempi ja kitkakerroin alhaisempi kuin tavanomaisen PET-materiaalin. Tuote soveltuu erityisen hyvin kovan kulutuksen laakerointeihin.


Mikäli sinulla on kysyttävää liukupaloista ja teknisistä muoveista, asiakaspalvelumme auttaa mielellään.