Polykarbonaatti (PC)

Polykarbonaatti (PC)

Syötä kenttiin materiaalitiedot ja mitat saadaksesi mittatilaushinnan. Sivun alaosasta löydät mittojasi suuremmat edulliset valmispalat.

Mittatilaustuotteiden yhteenlaskettu minimihinta on 25 euroa.

Etkö tiedä mitä tehdä? Ota yhteyttä!

044 2415521 info@muovia.com

Polykarbonaatti on iskunkestävä, kirkas muovi, joka on naarmuuntumisherkkä. Käyttökohteina esim. erilaiset lasitukset, leikkimökkien ikkunat, ajoneuvon suojalasit ja valaisimien suojat.  Ulkotiloihin suosittelemme UV-suojattua materiaalia. Levyt ovat UV-suojattuja, lukuunottamatta kirkasta 1mm levyä sekä opaalia 2mm levyä.

 

Korkea iskulujuus, helppo työstettävyys, mittatarkka, UV-säteilynkesto, sitkeä, lämmönkesto -50 – +120C, hyvä sähköneristyskyky. Altis naarmuuntumiselle ja kemikaaleille.

Materiaalin ominaispaino 1,2 g/cm3 (esimerkiksi 1 mm vahvuinen 1 m2 levy painaa noin 1,2 kg).

Lataa tarkemmat tekniset tiedot.

 

Visuaalinen laadun määrittely

Määrämittaiset palat/hyväksyttävät virheet alueella 500 x 500mm:

  • Ohut naarmu max. 0,5mm x 20mm, 1kpl
  • Kolo / painauma max. 2mm, 1kpl

Valmiit palat/hyväksyttävät virheet alueella 500 x 500mm:

  • Ohut naarmu max. 0,5mm x 50mm, 2kpl
  • Kolo / painauma max. 3mm, 2kpl

Polykarbonaatti on ihanteellinen materiaali työstää, se on iskunkestävä ja sitkeä. Materiaalissa on suojakalvot molemmin puolin. Työstettäessä kannattaa siitä huolimatta varoa pintaa, jotta se ei pääse naarmuuntumaan, sillä PC on pehmeä pinnaltaan, joten jälkiä tulee helposti.

Sahaus

PC:tä voi leikata kuviosahalla, vannesahalla tai kenttäsirkkelillä. Sitä ei voi rälläköidä. Vaikka se ei mene rikki, niin leikkauskohta sulaa.  Leikkaavan terän kunto kannattaa tarkistaa. Käytä mieluiten tiheähampaista terää. Kappale kannattaa tukea hyvin.

Poraus

PC:tä pystyy poraamaan terävillä metalliterillä sekä muoville tarkoitetulla erikoisporanterillä. Kappaleen tuenta on tärkeää.

Ruuvikiinnitys

PC soveltuu kiinnitettäväksi ruuveilla, mutta vaatii onnistuakseen esireiät. Itseporautuvia ruuveja ei voi käyttää.  Reikien tulee olla muutaman millin ruuvia suurempia, koska muovit elävät lämpötilojen mukaan. Vaikka PC on iskunkestävä, sekin elää lämmössä paljon. Jos reiät ovat liian pieniä, PC:hen tulee jännityssäröilyä lämpölaajentumisen takia. Ruuvinkannan ja PC:n väliin suosittelemme kumiprikkaa, jolloin kiinnitykseen tulee joustoa.

Taivutus

Normaalipintaista polykarbonaattia voi taivuttaa kylmänä ilman rikkoutumisen vaaraa. Taivutuksen voi tehdä kanttikoneella tai muulla vastaavalla. Myös lämmöllä voi taivutuksia tehdä, mutta polykarbonaatin taivutuskohta saattaa kaareutua.

Polykarbonaatti palautuu hieman varsinkin kylmätaivutuksen jälkeen, joten se kannattaa taivuttaa hieman yli.

Liimaus

Polykarbonaatteja voi liimata.

Henkilösuojaimien käyttö

Muoveja koneistettaessa kannattaa käyttää henkilösuojaimia. Suojalasit, hanskat (terävät reunat) ja kuulosuojaimet ovat suositeltavia.

Polykarbonaatin ominaisuuksista ja työstöstä voit lukea lisää blogista. Esittelemme työstötapoja myös Youtube-kanavallamme.