Veneen osat

Lukuisia muoveja voi käyttää veneen osina, kuten polyeteeneja ja ABS:ää

Muovit soveltuvat erinomaisesti veneiden sisustukseen sekä muuhun yleiseen korjaamiseen ja paranteluun. Muovit eivät ruostu, lahoa tai turpoa. Ne ovat kevyitä ja niiden työstäminen on helppoa, joten veneen kunnostaminen onnistuu kotikonstein.

Veneen osiin käytetään polyeteenejä, ABS:ää ja POM:ia. Veneiden ikkunat ja tuulilasit tehdään akryylista, polykarbonaatista tai kovapintaisesta polykarbonaatista. Akryyliä voi hyödyntää myös veneen sisustuksessa.

Tilaa materiaalit tästä:

Mitä muoveja veneen osiin?

Veneiden osissa hyödynnetään monin tavoin erityisesti perusmuoveja, kuten kaikkia polyeteenilaatuja (PE 300, PE 500 ja PE 1000) sekä ABS:ää

PE300-muovia käytetään veneiden köli- ja törmäyslistoissa, koska se on sitkeä, kulutusta ja säätä kestävä muovi. Sitä käytetään myös perälaudan vahvistamiseen perämoottoriveneiden moottoria kiinnitettäessä. Tähän tarkoitukseen sopivat myös PE500 ja PE1000. Materiaalien vahvuus on yleensä 15-20 mm.

Veneitä valmistetaan usein ABS-muovista. ABS:ää voi siis hyödyntää myös veneen osien korjaamisessa. ABS-levystä ja asetonista voi tehdä massaa, jolla on mahdollista paikata pieniä kolhuja. Massan tekemiseen ja käyttöön löytyy ohjeita esimerkiksi Youtubesta.

Muovi veneen sisustuksessa

Sen lisäksi, että ABS on hyvä materiaali veneiden korjaamiseen, sitä käytetään myös mittaripaneeleissa ja veneen sisustuksessa. ABS-muovia on saatavana normaalipintaisena sekä martiona, joka muistuttaa appelsiinin pintaa. Suosittelemme martiopintaista ABS:ää naarmuuntumiselle alttiisiin kohteisiin, koska naarmut eivät näy siinä yhtä helposti kuin normaalissa pinnassa.

Pienempiin veneen osiin, kuten erilaisiin läpivienteihin ja kulutusholkkeihin valitaan yleensä polyasetaali eli POM. POM on tekninen muovi, joka on hyvin mittatarkkaa työstää ja kestää hyvin kulutusta. Se säilyttää muotonsa myös kosteissa olosuhteissa, mikä tekee siitä hyvän materiaalin veneisiin.

Veneen osien työstäminen

Polyeteenit ja ABS ovat helposti työstettäviä materiaaleja, joten veneen osien tekeminen näistä onnistuu hyvin kotikonstein. Materiaaleja voi leikata esimerkiksi kuviosahalla ja reikiä voi porata akkuporakoneella.

Kiinnitysreiät on hyvä porata aina etukäteen ja hieman ruuvia suuremmiksi, koska etenkin polyeteenit lämpölaajenevat paljon. Materiaali ei hajoa, mutta lämpötilan noustessa suuresti kiinnitysten välissä saattaa esiintyä pullistumia. ABS:n kiinnitykseen on mahdollista käyttää myös liimaa.

Polyeteeneja voi sekä lämpö- että kylmätaivuttaa ilman hajoamisriskiä, mutta polyeteeni pitää aina kiinnittää taivutuksen jälkeen mekaanisesti. Muutoin materiaali pyrkii palautumaan alkuperäiseen muotoonsa. ABS on myös helposti taivutettavissa ja se säilyttää muotonsa hyvin, joten se ei vaadi mekaanista kiinnitystä. Lisää tietoa polyeteenien työstöstä voi katsoa tästä videosta.

POM:ista on helppo työstää sorvaamalla esimerkiksi läpivetoholkkeja. 

Tarjoamme myös monenlaisia työstöpalveluja, joten voimme työstää muovit tarvittaessa puolestasi.

Veneen kansiluukun voi tehdä esimerkiksi akryylistä

Veneen osat pleksistä

Akryyli on kova pleksi, joten sitä käytetään paljon ikkunoissa ja tuulilaseissa. Tämä ei kuitenkaan ole sen ainoa käyttökohde. Akryyli on kevyt ja kestävä joten se on turvallinen materiaali monenlaiseen sisustuskäyttöön. Siitä voidaan valmistaa helposti esimerkiksi liukuovia kaappeihin tai erilaisia luukkuja. Jos tarvitset neuvoa akryylin työstämiseen, kannattaa katsoa tämä video tai lukea lisää blogistamme.

Akryylia on saatavana useissa eri väreissä, joten sillä voi tuoda veneen sisustukseen myös hieman väriä. Peilipintainen akryyli on hyvä vaihtoehto, jos veneeseen haluaa peilejä, koska se ei hajoa yhtä helposti kuin lasi. 

Polykarbonaattia voi käyttää samoissa kohteissa kuin akryylia. Materiaali on iskunkestävä, mutta herkkä naarmuuntumaan. Akryyli on siis parempi vaihtoehto käyttötarkoituksiin, joissa pleksiin kohdistuu hankaumia. Kolmas vaihtoehto on kovapintainen polykarbonaatti, jonka pinnoite suojaa sitä naarmuilta. Tämä akryylin ja polykarbonaatin parhaat ominaisuudet yhdistävä materiaali on kuitenkin myös kallein. Polykarbonaattien työstämisestä voit lukea lisää blogista tai katsoa tämän videon.


Jos sinulla on kysyttävää muoveista veneen osiin, ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Autamme mielellämme!