Veneen ikkunat

Veneen ikkunat voi tehdä akryylista tai polykarbonaatista

Ennen veneilykauden alkua on hyvä laittaa veneen ikkunat kuntoon. Materiaalivaihtoehtoja on kolme: akryyli (PMMA), polykarbonaatti (PC) tai kovapintainen polykarbonaatti (kova PC) (kova. Nämä materiaalit sopivat niin veneen ikkunoiksi, tuulilaseiksi kuin vaikkapa kansiluukuiksi, mutta valinnassa kannattaa ottaa huomioon niiden erilaiset ominaisuudet.

Veneen muut osat

Veneen ikkunoiden materiaalin valinta

Veneen ikkunoiden materiaali valitaan sen perusteella, millaiseen käyttöön ne tulevat ja miten ne asennetaan. Jos veneessä on tuulilasinpyyhkimet, kannattaa valita akryyli tai kovapintainen polykarbonaatti, koska ne eivät naarmuunnu. Normaalia polykarbonaattiakin käytetään tuulilaseina, mutta sen pintaan tulee jälkiä herkemmin.

Kaikki kolme materiaalia ovat lasinkirkkaita ja säänkestäviä. Niiden suurimmat erot ovat iskunkestävyydessä ja naarmuuntumisen herkkyydessä. Akryyli on huomattavasti kestävämpää kuin lasi, kun taas polykarbonaatti on täysin iskunkestävää. Akryylillä on kuitenkin kovempi pinta kuin normaalilla polykarbonaatilla, joten se ei naarmuunnu yhtä herkästi. 

Kovapintaisessa polykarbonaatissa yhdistyvät sekä akryylin että polykarbonaatin parhaat puolet: se on iskunkestävää eikä sen pinta naarmuunnu. Materiaalia suojaavan kovan pinnoitteen takia sen voi kuitenkin taivuttaa vain loiville kaarille.

Vene jossa savuakryyli-ikkunat vesillä

Veneen ikkunoiden työstäminen itse

Kaikista yllä mainituista muoveista on helppo työstää itse sopivan kokoisia veneen ikkunoita. Niiden sahaaminen onnistuu esimerkiksi kuviosahalla ja reikiä voi tehdä akkuporakoneella. Akryyliä työstäessä kannattaa olla huolellinen ja tehdä se aina tukevalla alustalla, koska materiaali on lohkeamisherkkää. Sitä voi myös taivuttaa ainoastaan lämmöllä, koska kylmätaivutettaessa materiaali halkeaa.  

Polykarbonaattia voi lämpö- ja kylmätaivuttaa, eikä rikkoutumisen vaaraa ole. Sekä tavallisen että kovapintaisen polykarbonaatin voi jännittää kylmänä loivalle kaarelle, mutta terävämpiä taivutuksia suositellaan vain tavalliselle polykarbonaatille. Kovapintaisen polykarbonaatin pinnoite rikkoutuu, jos sitä taivutetaan liikaa.

Voit lukea lisää veneiden ikkunoiden työstöstä blogistamme.

Veneen ikkunoiden tai tuulilasin mittatilaus

Voimme tarjota monenlaisia työstöpalveluja veneiden ikkunoille. Leikkaamme palat haluamasi kokoisiksi, ja halutessasi myös oikean muotoisiksi. Voit toimittaa meille pahvisen sapluunan ikkunan muodosta tai vaikka veneesi alkuperäiset ikkunat, ja leikkaamme muovilevyt niiden mukaan.

Teemme myös taivutuksia, joten esimerkiksi pulpettiveneiden tuulilasien tekeminen on mahdollista. Tutustu työstöpalveluihimme täällä.

Lue polykarbonaatin ja akryylin ominaisuuksista ja työstöstä lisää blogistamme. Voit myös katsoa työstövinkkejä alla olevista videoista!

Polykarbonaatin työstö
Akryylin työstö

Mikäli sinulla on kysyttävää veneiden ikkunoista, ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Autamme mielellämme!