Tekniset muovit

Teknisillä muoveilla tarkoitetaan muovilaatuja, jotka soveltuvat haastavampiin kohteisiin kuin perusmuovit. Ne kestävät paremmin mm. kulutusta, korkeampia lämpötiloja ja ovat mittatarkempia.

PA

PA:ta eli polyamidia kutsutaan myös usein nailoniksi. Se on erittäin sitkeä materiaali, joka kestää kovaa kulutusta ja se on liukas sekä jäykkä. Sitä käytetään mm. kuljetinketjujen liukukiskona, laakereissa, hammaspyörissä ja holkeissa.

POM

Kova, kulutuksen kestävä, liukas ja jäykkä materiaali. PA:han verrattuna tämä soveltuu paremmin kosteisiin olosuhteisiin. POM on helpompi ja mittatarkempi koneistaa kuin PA. Se on myös elintarvikehyväksytty materiaali. Käyttökohteet ovat hyvin pitkälti samat kuin PA:lla.

PET

Kova materiaali, joka kestää suurta kuormitusta ja kulutusta. Se on myös mittatarkka materiaali, mutta ei niin sitkeä kuin PA vaan jopa lohkeamisherkkä. Sitä käytetään elektroniikkakomponenteissa sekä kovan kulutuksen kohteissa liukupaloina, holkkeina ja laakereina.

PUR

PUR poikkeaa yllä olevista materiaaleista ollen hyvin elastinen, sitkeä ja lähes kumimainen. Sillä on erinomainen kulutuksen kesto ja repimislujuus. Se on hyvin joustava, tahmea (suuri kitkakerroin) ja sillä on erinomainen iskun ja tärinänvaimennuskyky. Sitä käytetään mm. kaavarina (esim. lumiauroissa ja asfalttikoneissa), holkkeina ja kohteissa, joissa tarvitaan iskunvaimennusta.


Muut muovimateriaalit