Tekniset muovit

Tekniset muovit

Teknisillä muoveilla tarkoitetaan muovilaatuja, jotka soveltuvat haastavampiin kohteisiin kuin perusmuovit. Ne kestävät paremmin mm. kulutusta, korkeampia lämpötiloja ja ovat mittatarkempia. Jotkut käyttökohteet saattavat vaatia muoveilta myös kemikaalien kestoa.

Teknisten muovien käyttö teollisuudessa

Teknisiä muoveja on käytetty materiaaleina teollisuuden eri aloilla jo vuosikymmenien ajan ja niiden käyttö laajenee kokemuksen lisääntyessä. Muovien etuna on mm., että ne eivät ruostu tai lahoa, niillä on pieni kitkakerroin ja kestävät kovaakin kulutusta. Muovit ovat hyviä sähköneristeitä, ja useat niistä toimivat myös äänen- ja tärinäneristeenä.

Teknisiä muoveja (esim. PA ja POM) käytetään koneiden osissa, kuten liukupaloina, liukulaakereissa, hammaspyörissä ja ketjujohteissa. Kevyemmissä käyttökohteissa, kuten kuljettimissa ja ketjualustana, käytetään yleisesti PE1000 tai seosaineella vahvistettuja PE1000 MoS2 -materiaaleja.

Tekniset muovit kevyeen kulutukseen

PE 1000 -muovi

Polyeteeni luokitellaan perusmuoviksi, mutta PE1000 sopii moniin teknisten muovien käyttötarkoituksiin. PE1000 on sitkeä muovi, jolla on korkea iskulujuus, hyvä mekaanisen kulutuksen kesto ja sitä on helppo työstää. Muovilla on pieni vedenimeytyminen, hyvä iskun- ja tärinänvaimennus ja se kestää hyvin kemikaaleja. PE 1000 eristää myös hyvin sähköä. Lämpötilankesto sillä on -200 – +80C.

PE1000-muovi ei ole yhtä kulutuksen kestävää kuin PA, POM tai PET-muovit, mutta se soveltuu hyvin esimerkiksi liukupaloiksi kevyempään käyttöön. Materiaalia on saatavana myös kierrätettynä laatuna PE 1000 regeneraatti, joka on kustannusedullisempi vaihtoehto tavalliselle PE 1000:lle, jos hieman huonompi kulumisen kesto ei ole ongelma.

Käyttökohteita PE 1000-muoville ovat mm. liukupalat, holkit, kaavarit, tärinänvaimentimet ja liukulaakerit.


PE 1000 MoS2 -muovi

PE 1000 MoS2 eli molybdeenisulfidilla seostettu polyeteeni on huomattavasti kulutusta kestävämpi versio PE 1000-muovista. Se on myös liukkaampaa seosaineensa ansiosta. Materiaalin käyttökohteet ovat samat kuin PE 1000:lla, eli liukupalat ja muut tekniset osat, mutta sen käyttöikä on pidempi.

PE 1000 MOS2 regeneraatti on valmistettu noin puoliksi kierrätetystä materiaalista. Se on edullisempi vaihtoehto puhtaalle PE 1000 MOS2 -muoville, mutta kuitenkin kestävämpi kuin tavallinen PE 1000. 


Tekniset muovit raskaaseen kulutukseen

PA eli nailon

pa nailon

PA-muovi eli polyamidi tunnetaan myös nailonina. Polyamidi on erittäin sitkeä muovi, joka kestää kovaa kulutusta ja on liukas sekä jäykkä. Muovilla on korkea iskulujuus ja kestää lämpöä +100C asti. Se on myös pakkasenkestävää ja se eristää sähköä hyvin. PA kuitenkin imee kosteutta (2,5-3%) vedessä ollessaan. Jos materiaali ei saa turvota, kannattaa siis kosteisiin käyttökohteisiin valita polyamidin sijasta esimerkiksi POM.

Polyamidia on helppo koneistaa, mutta se on hyvin sitkeää. Sitkeytensä takia se ei kuitenkaan ole yhtä lohkeamisherkkä kuin muut tekniset muovit.

Polyamidia käytetään mm. kuljetinketjujen liukukiskoissa, liukulaakereissa, hammaspyörissä ja holkeissa.

Öljyseosteinen PA on ominaisuuksiltaan muutoin samankaltainen kuin tavallinen polyamidi, mutta se on liukkaampaa ja kestää kulutusta paremmin. Siinä olevat öljymolekyylit rikkoutuvat kulutuksessa, mikä tarkoittaa että se voitelee itse itseään. Materiaali sopii esimerkiksi liukupalaksi kohteisiin, joissa ei ole ulkopuolista voitelua.


POM eli polyasetaali

pom

POM-muovi on hyvin kulutusta kestävä ja helposti koneistettava materiaali. Sen kitkakerroin on pieni. POM sopii erittäin hyvin esimerkiksi liukupalaksi kosteisiin käyttökohteisiin ja se on erittäin mittatarkka koneistaa. Materiaalin lämmönkesto on maksimissaan +100C ja se on pakkasenkestävää. POM-muovista on saatavilla myös sähköä johtavaa laatua.

POM on elintarvikehyväksytty materiaali, minkä vuoksi sitä käytetään paljon elintarviketeollisuudessa. Mittatarkkuutensa ansiosta sitä suositaan myös elektroniikkateollisuudessa komponenttien materiaalina.

POM-muovia voi käyttää samankaltaisiin käyttökohteisiin kuin polyamidia, eli hammaspyöriin, liukukiskoihin ja -paloihin, holkkeihin sekä liukulaakereihin.


PET eli polyetyleenitereftalaatti

PET-muovi on kova, suurta kuormitusta ja kulutusta kestävä materiaali. Muovi on helposti työstettävää, mutta PET ei kuitenkaan ole yhtä sitkeää kuin polyamidi, joten se voi olla lohkeamisherkkää. Työstäminen vaatii siis huolellisuutta. Lämmönkesto PET-muovilla on max +110C.

PET SL on kiinteällä voiteluaineella seostettu versio PET-muovista. Sillä on huomattavasti parempi kulutuskestävyys ja matalampi kitkakerroin kuin tavallisella PET:llä, ja se sopii erityisesti kovan kulutuksen laakerointeihin ja liukupaloihin.

PET-muovia käytetään elektroniikkakomponenteissa sekä kovan kulutuksen kohteissa liukupaloina, holkkeina ja laakereina.


PUR eli polyuretaani

PUR eli polyuretaani poikkeaa yllä olevista materiaaleista, koska se on hyvin elastinen, sitkeä ja lähes kumimainen. Polyuretaani kestää kulutusta erinomaisesti ja sillä on myös hyvä repimislujuus. Materiaali on hyvin joustava ja tahmea, eli sillä on suuri kitkakerroin. PUR-muovilla on myös erinomainen iskun- ja tärinänvaimennuskyky. Lämmönkesto muovilla on -40 – +70C.

Polyuretaania käytetään kaavareina (esim. lumiauroissa ja asfalttikoneissa), holkkeina, tärinänvaimentimina ja tiivisteinä.


Mikäli sinulla on kysyttävää teknisistä muoveista tai haluat tarjouksen valmiista tuotteista, ota yhteyttä asiakaspalveluumme ja autamme mielellämme.

Muut muovimateriaalit