Hiihtoahkio

hiihtoahkion voi tehdä itse pe300-muovista

Hiihtoahkion pohjan tulee olla kevyt ja luistava ja sen tulee kestää hyvin muuttuvia sääolosuhteita. Perinteisesti hiihtoahkion pohja on valmistettu vanerista. Polyeteenimuovi täyttää kaikki vaatimukset erinomaisesti. Sen ominaisuudet ovat kuin tehty hiihtoahkioon. Kevyet ja kestävät vetoaisat hiihtoahkioon rakennat vaivatta lasikuituisista exel-putkista.

Materiaalin valinta hiihtoahkioon

PE 300 eli polyeteenimuovi on taipuisaa, pakkasenkestävää ja siinä on liukas pinta, joten se soveltuu erinomaisesti talvihangille hiihtoahkioon. PE-muovi on sitkeää ja se ei lohkea kovassakaan pakkasessa. Hiihtoahkioon käy hyvin 1 – 2 mm vahvuinen levy.

PE-muovi kestää erittäin hyvin kulutusta. Se on myös kevyt materiaali, joten se soveltuu erinomaisesti ahkion pohjaan. Grammanviilaajille olennainen tieto on, että sen ominaispaino on vain 1 g/cm3 (esimerkiksi 1 mm vahvuinen 1 m2 levy painaa noin 1 kg).

Hiihtoahkion pohjan työstäminen

Hiihtoahkion pohjalevyä on helppo työstää itse esim. kuviosahalla. Materiaali on hitsattavissa. Se on luonnostaan 1-3 millisenä taipuisaa. Tarvittaessa sitä pystyy taivuttamaan myös kuumailmapuhaltimella sopivaan muotoon mikäli taivutus kylmänä ei onnistu toivotulla tavalla.

PE 300 -muovi vaatii mekaanisen kiinnityksen, koska muuten se palaa vähitellen alkuperäiseen muotoonsa. PE 300 -muovia on hankala liimata sen liukkauden ja ”öljyisen” pinnan vuoksi, joten ruuvikiinnitys on tälle muoville ehdottomasti paras ratkaisu.

Katso video polyeteenin työstämisestä:

Polyeteenilevyä on saatavilla sekä mustana että luonnonvalkoisena. Kevyet vetoaisat valmistat kätevästi Exel-putkista. Ne on valmistettu lasikuidusta, joten ne kestävät erinomaisesti vaativissakin olosuhteissa vetoaisoina. Putket myydään kuuden metrin tankoina, mutta voimme halutessanne sahata ne sopiviin mittoihin valmiiksi.

Tarkempia ohjeita ja vinkkejä ahkion rakentamiseen, materiaalivalintoihin ja työstämiseen löydät alla olevasta blogistamme. Siinä kerrotaan yksityiskohtaisesti asiakkaamme Ahkiopoikien perinteiseen JR27-mallin ahkion rakentamisesta.

Blogi hiihtoahkion rakentamisesta

Voit tilata meiltä PE 300 ja exel-putkimateriaalin mittoihin sahattuna ja työstää sen itse. Jos haluat kuitenkin muotoiluja tai rei’ityksiä valmiiksi, tarjoamme myös työstöpalveluita, kuten muotoonleikkauksia, porauksia ja muita koneistuksia. Pyydä meiltä tarjous!