Sähköä johtavat ja antistaattiset muovit

Perusmuovit ovat yleensä eristeitä eli ne eivät johda sähköä (johtavuus 1011Ω ->). Lisäaineiden kuten mm. hiilen avulla useista muoveista on tehty sähköä johtavia materiaaleja (ELS) (johtavuus 102 – 104Ω), ESD-materiaaleja (johtavuus 105 – 108Ω) ja antistaattisia materiaaleja (ALS) (johtavuus 109 – 1010 Ω).

Sähköä johtavat (ELS) materiaalit

POM ELS

Peruspolyasetaaliin on lisätty hiiltä, jonka ansiosta materiaali johtaa erinomaisesti sähköä. POM ELS on kova, kulutuksenkestävä, liukas ja jäykkä. Tämä on mittatarkka materiaali, jota on helppo koneistaa.

PE 1000 harmaa levy

PE 1000 ELS

Materiaalin lisätyn hiilen ansiosta PE 1000 ELS johtaa erinomaisesti sähköä. PE 1000 ELS kestää kulutusta, on liukas ja sitkeä materiaali. Se on POM ELS pehmeämpää, eikä ole yhtä mittatarkka koneistaa. Sitä käytetään kulutuspaloina, liukukiskoina ja erilaisina ohjureina.

PE 300 ELS

Polyeteenien peruslaatu, joka on erittäin sitkeä, kestää hyvin kulutusta ja säänvaihtelua. Se on alhaisissakin lämpötiloissa iskunkestävä ja sitä on helppo työstää. PE 300 ELS on pehmeämpää ja heikompaa kulutuksen kestoltaan kuin PE 1000 ELS.

PP ELS

Erityisesti räjähdysherkkiin tiloihin suunniteltu sähköä johtava PP, jonka paloluokitus on UL94 V-0 (yli 4mm materiaalit). Sillä on hyvä lämmönkesto ja sitä pystyy hitsaamaan. Se on kulutuskestävyydeltään pehmeämpää kuin POM tai PE 1000 ja myös haasteellisempaa koneistaa.


ESD läpinäkyvät materiaalit

Akryyli sininen läpinäkyvä

PMMA ESD

Akryyli eli PMMA on antistaattinen, kovapintainen materiaali, joka on lasia seitsemän kertaa kestävämpää ja puolet kevyempää. PMMA:ta voi koneista ja lämpömuovata, mutta se on PC:tä ja PVC:tä murtumis-/ ja lohkeamisherkempää.

PC ESD

Polykarbonaatti (PC) on täysin iskunkestävä, antistaattinen materiaali, mutta se on akryyliä pehmeämpi pinnaltaan eli naarmuuntuu helpommin. PC:tä käytetäänkin kohteissa, joissa turvallisuus ja iskunlujuus on tärkeää, mutta käytössä mahdollisesti syntyvät naarmut eivät haittaa. Polykarbonaattia on erittäin helppo työstää.

PVC ESD

PVC ESD on antistaattinen materiaali, joka kestää iskuja PMMA:ta paremmin, mutta naarmuuntuu sitä helpommin. Sitä on erittäin helppo työstää ja lämpömuovata.

Antistaattiset materiaalit

POM valkoinen esd

POM AST

POM AST on antistaattinen materiaali, joka on kova, kulutuksenkestävä ja jäykkä. Se on erittäin mittatarkka koneistaa ja soveltuu erinomaisesti elektroniikan komponentteihin. POM AST ei sisällä hiiltä.

PE 1000 harmaa levy

PE 1000 AST

PE 1000 AST on antistaattinen materiaali, joka kestää kulutusta, on liukas ja sitkeä materiaali. Se on POM AST pehmeämpää, eikä ole yhtä mittatarkka koneistaa. Sitä käytetään kulutuspaloina, liukukiskoina ja erilaisina ohjureina.

Etronit AST

Etronit AST on hyvin jäykkä ja mekaanisesti luja antistaattinen paperibakeliitti. Materiaali valmistetaan laminoimalla fenolihartsilla imeytettyjä paperikerroksia.