Terraariot

Terraarioita voi rakentaa itse akryylistä, ABS:stä tai vaahdotetusta PVC:stä

Sopivan terraarion löytäminen etenkin isokokoisille matelijoille voi olla haastavaa. Silloin terraarion rakentaminen itse voi olla hyvä vaihtoehto.

Terraarion suunnitteleminen ja rakentaminen juuri omaan tarkoitukseen sopivaksi voi olla käsistään käteville matelijaharrastajille mukava tee-se-itse-projekti, vaikka sopivan kokoisia terraarioita omille eläimille saisikin valmiina. Itse rakentaessa on myös mahdollista hyödyntää esimerkiksi valmiita pöytäpintoja.

Muovista rakennettu terraario on kevyt, kestävä ja erittäin helppo puhdistaa. Meiltä voit tilata muovit terraarion rakentamiseen juuri tarvitsemasi kokoisina paloina.

Tilaa materiaalit:

Terraarion materiaalin valinta

Akryyli (PMMA) on kirkas muovi, jota käytetään paljon terraarioiden ikkunoissa. Akryyli on kevyttä ja seitsemän kertaa kestävämpää kuin lasi, joten se kestää monenlaiset kolhut. Se kuitenkin naarmuuntuu lasia helpommin, joten se ei välttämättä ole pitkäkestoisin ratkaisu teräväkyntisille eläimille kuten parta-agamille, jotka saattavat raapia lasia paljonkin. 

Akryylistä voi rakentaa myös kokonaisen terraarion tai akvaarion. Täysin kirkkaan terraarion sisustuksessa on kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että eläin tarvitsee suojaisia piiloja tunteakseen olonsa turvalliseksi.

Terraarion seinämateriaaliksi sopii ABS, joka on iskunkestävä perusmuovi, jota on helppo työstää. Materiaali on kevyttä, joten sitä käytetään etenkin isoissa terraarioissa. Sitä on saatavana mustana ja valkoisena, mutta materiaali on helppo maalata, joten voit halutessasi tehdä terraariosta minkä värisen tahansa.

ABS:ää voi hyödyntää terraarion rakentamisen lisäksi sen sisustuksessa. Martiopintaisessa ABS:ssä on appelsiininkuorimainen tekstuuri, joka tekee siitä erinomaisen materiaalin esimerkiksi liskon terraarion lattiaksi.

ABS-levyistä on todella helppo puhdistaa päivittäiset sotkut ja martiopinta ei ole liian liukas, joten se ei rajoita eläimen juoksentelemista. Siivouspäivinä kevyet levyt on helppo ottaa terraariosta ulos pestäväksi.

Terraarion rakentaminen itse

Akryyli ja ABS ovat helppoja työstää itse ja levyjen keveys helpottaa työtä. Etenkin isojen terraarioiden rakentamisessa on tavallista käyttää ruuvikiinnityksiä, mutta kaikki materiaalit soveltuvat myös liimaamiseen erittäin hyvin.

Akryylia työstäessä on oltava huolellinen, koska kova materiaali on lohkeamisherkkää. Tästä videosta löydät vinkkejä akryylin työstämiseen. Voit lukea lisää myös blogistamme.

Koska eläimestä riippuen terraarion päivä- ja yölämpötilat voivat vaihdella suuresti, levyjen mittoja suunnitellessa ja kiinnitysreikiä poratessa on hyvä muistaa, että muovit lämpöelävät. Levyille kannattaa jättää hieman lämpölaajenemisvaraa, ja kiinnitysrei’istä pitää tehdä hieman suurempia kuin ruuvit. 

Parta-agama paistattelemassa päivää terraariossa

Terraarioon pitää materiaalista riippumatta tehdä muutamia aukkoja ilmanvaihtoa varten. Terraarion seiniin voi joko porata useita pienempiä reikiä, tai muutaman suuremman aukon, joihin asetetaan tuuletusritilät, joita saa edullisesti terraarioihin erikoistuneista eläinkaupoista. Ei kannata myöskään unohtaa reikiä virtajohdoille ja valoille, joita terraariossa on aina muutamia. 

Terraarion valaisu ja lämmitys

Oman terraarion rakentaminen mahdollistaa eläimelle parhaan valaisu- ja lämmitysratkaisun suunnittelemisen. Joidenkin terraarioiden katossa on isompi aukko, jonka päälle on asennettu mesh ja kaikki valot on vain asetettu sen päälle. Mesh voi kuitenkin heikentää etenkin UV-valon tehoa, jolloin valo kannattaa kiinnittää suoraan terraarion kattoon.

Lämpölamppua varten voi tehdä terraarion kattoon johdolle sopivan aukon, josta valo pääsee roikkumaan. Muita johtoja, joita saatat joutua ottamaan huomioon ovat termostaatin sensori sekä mahdollisen lämpömaton tai muun lämmittimen virtajohto.

Terraarion oviaukkoon tulevat pleksit voi kiinnittää joko saranoilla tai asettaa ne liukukiskoille. Olemme keränneet tähän soittolistaan muutamia videoita matelijaharrastajista, jotka ovat rakentaneet terraarionsa muovista.

Terraario, jonka seinät on peitetty

Terraario mittatilauksena

Jos terraarion rakentaminen itse kuulostaa liian suurelta haasteelta, voimme myös tehdä sen puolestasi. Tämä voi kuitenkin tulla huomattavasti kalliimmaksi kuin valmiin terraarion ostaminen esimerkiksi eläinkaupasta. Suosittelemme mittatilausvaihtoehtoa tämän takia esimerkiksi erittäin isokokoisille tai muutoin erikoisille terraarioille, joita on vaikea löytää valmiina.  

Mikäli haluat, että autamme sinua toteuttamaan juuri tarkoituksiisi sopivan terraarion, ota meihin yhteyttä. Voimme antaa neuvoja myös terraarion rakentamiseen ja sopivan materiaalin valintaan.