Akryyli

akryyli

Akryylista (PMMA) käytetään usein nimitystä ”pleksi”. Se on lasinkirkas muovi, joka on seitsemän kertaa lasia kestävämpää ja puolet kevyempää. Se on säänkestävä ja UV-suojattu materiaali joka soveltuu hyvin ulkokäyttöön. Akryylia on helppo työstää itse kotona, mutta se vaatii huolellisuutta. 

Akryyli sopii lukuisiin käyttökohteisiin, joista tyypillisimpiä ovat erilaiset lasitukset sekä kodin remontointi ja sisustus. Akryylia on saatavilla levyinä, putkina ja tankoina.

kirkas akryyli PMMA pleksi kasvihuone katelevy

Kirkas akryyli

Kirkas akryyli on erinomainen vaihtoehto erilaisiin lasituksiin sen lasinkirkkauden, kevyen painon ja helpon työstettävyyden ansiosta.

Sitä on saatavilla normaalin laadun lisäksi heijastamattomana ja UV100:na. Heijastamattoman akryylin toinen puoli on mattapintainen, jolloin valot tai esineet eivät heijastu sen pinnasta. UV100-akryylia käytetään taulujen suojana, koska se ei läpäise UV-säteitä.

värillinen akryyli

Värillinen akryyli

Akryylia on saatavilla lukuisissa eri väreissä läpinäkyvänä, umpivärjättynä tai hieman läpikuultavana opaalina.

Värillisiä levyjä voi hyödyntää monin tavoin esimerkiksi sisustuksessa, ja mm. savusävyjä käytetään esimerkiksi veneiden tuulilaseissa. Jos valikoimastamme ei löydy juuri tarvitsemaasi väriä, se on mahdollista tulostaa kirkkaalle akryylille.

Akryyliputket

Akryyliputket

Akryyliputket ovat kirkkaita, läpinäkyviä ja niillä on hyvä säänkestävyys sekä UV-suojaus. Niitä pystyy työstämään mm. sahaamalla, hiomalla ja poraamalla. Akryyliputkia on saatavilla useissa eri vahvuuksissa joko täysimittaisina (2000mm) tai haluamiisi mittoihin sahattuna. Putkia käytetään mm. askarteluun, sisustukseen ja erilaisina mittaputkina.

Akryylitangot

Akryylitangot

Kuten putket, akryylitangot ovat kirkkaita, säänkestäviä ja UV-suojattuja. Tankoja pystyy sahaamaan, hiomaan ja poraamaan. Lisäksi materiaalia pystyy lämpömuovaamaan, kiillottamaan, maalaamaan ja liimaamaan. Täysimittaiset tangot ovat pituudeltaan 2000mm ja niitä on saatavilla eri paksuisina. Voit tilata tankoja myös määrämittaan sahattuna. Akryylitankojen käyttökohteet ovat hyvin samankaltaiset kuin akryyliputkien, eli askartelu ja sisustus.

Akryylin käyttökohteet

Akryyli on materiaali, jota voidaan käyttää lukemattomiin eri käyttötarkoituksiin niin sisä- kuin ulkokäyttöön. 

Kodin remontointiin ja sisustukseen suosittelemme akryyliä mm. seuraaviin käyttökohteisiin: terassilasitus, keittiön välitilat, porraskaiteet, pöytien ja taulujen suojalevyt, valaisinsuojat, seinä- ja ovisuojat ja liukuovet

Pihassa akryyliä voidaan käyttää esimerkiksi kasvihuoneissa, piharakennusten ikkunoissa.

Muita käyttökohteita akryylille ovat mm. veneiden ikkunat, vitriinit, pisarasuojat, terraariot sekä erilaiset laatikot.

Akryylin työstö

Akryylin työstäminen kotikonstein on helppoa, mutta vaatii huolellisuutta, koska se on lohkeamisherkkää. Työstettäessä levy kannattaa kiinnittää puristimilla tukevaan alustaan.

Akryylin sahaaminen onnistuu esimerkiksi kuviosahalla. On suositeltavaa käyttää tiheähampaista terää. Reikiä voi porata akkuporakoneella terävällä puuterällä tai muoville tarkoitetulla terällä ja suuremmat aukot onnistuvat reikäporasahalla. 

Akryylin taivuttaminen onnistuu vain lämmöllä, koska kylmänä taivutettuna materiaali rikkoutuu. Lämpötaivutukseen voi käyttää esimerkiksi kuumailmapuhallinta.

Ruuvikiinnityksiä varten porattavat reiät täytyy aina tehdä etukäteen. Itseporautuvia ruuveja ei voi käyttää. Reikien on hyvä olla muutaman millin ruuveja suurempia muovin lämpöelämisen takia. Ruuvien alle suositellaan laittamaan kumiprikka.

Akryyli on myös erittäin helposti liimattava materiaali ja tähän suosittelemme Acrifix 192-liimaa. 

Lue akryylin työstämisestä blogistamme!

Kannattaa myös katsoa tämä video akryylin työstämisestä eri työkaluilla: