Hirvenvetolevy

hirvenvetolevyn voi tehdä pe300-muovista

Hirvenvetolevyllä saat hirven ja muun riistan kevyesti vedettyä pois metsästä moottorikelkalla, mönkijällä tai käsin. Hirvenvetolevyä voi käyttää myös muiden eläinten ruhojen siirtämiseen esimerkiksi maatilalla sekä puiden ja muiden tavaroiden siirtämiseen. 

Hirvenvetolevyyn sopivin materiaali on polyeteeni eli PE300. Polyeteenin pinta on liukas ja se on kevyt vetää sekä lumessa että kuivalla maalla. Se on riittävän jäykkä painavan riistan vetämiseen ja tarpeeksi notkea, että se myötäilee maaston kiviä ja kantoja jäämättä niihin kiinni. Polyeteeni kestää pakkasta aina -50 asteeseen asti. Ominaisuuksiensa puolesta polyeteeni sopii myös reen ja moottorikelkan jalaksiin, pohjanpanssareihin, ahkionpohjiin ja laukaisualuistoihin.

Tee itse hirvenvetolevy 

Hirvenvetolevyn voi tehdä itse. Polyeteeniä voi leikata kuviosahalla, vannesahalla tai kenttäsirkkelillä. Sitä voi porata terävillä metalli- ja puuterillä sekä muoville tarkoitetulla erikoisporanterillä. Ruuvien lisäksi polyeteenia voi kiinnittää myös pop-niiteillä ja hitsata. 

Hirvenvetolevyyn tarvitset vähintään 5 mm vahvuista PE300-levyä. Suurin myymämme levykoko on 1500×3000 mm. Vetolevyyn pitää tehdä reiät vetoliinoja varten ja reikiin suosittelemme alumiinirenkaita vahvikkeeksi. Vetoliinat voi kiinnittää alumiinirenkaisiin vaikkapa palomiehenhakasilla. 

Hirvi asetetaan levylle joko selälleen tai kyljelleen. On tärkeää, että hirvenpää kiinnitetään vetolevyn keulaan tukevasti kiinni. Hirvi sidotaan ristiin sidontanarulla niin, että vetolevyn reunat nousevat kaarelle.

Ruhon vetolevyt tehdään edullisesta polyeteenistä joka kestää hyvin kulutusta ja säätä.

Hirvenvetoputki

Hirvenvetolevyn sijasta voit tehdä myös kätevän hirvenvetoputken. Hirvenvetoputken halkaisijan olisi hyvä olla noin 80 cm. Tämä tarkoittaa, että tarvitset kaksi levyä, jotka niittaat tai hitsaat yhteen. Yhteen liitettyjen levyjen leveyden tulee olla yhteensä noin 250 cm. Hirviputken keula kannattaa muotoilla niin, että putken halkaisija kapenee etupäätä kohti. Voit tehdä sen vaikkapa leikkaamalla levyn päätä liuskoiksi ja niittaamalla ne limittäin. 

Hirviputkeen tarvitaan tietenkin vetoaisat. Ne voidaan tehdä vaikkapa kettingistä ja päällystää polyeteenillä. 

Sido vetoliina hirven päähän ja vedä hirvi putken sisään liinan avulla. Kiinnitä hirven pää putken etupäähän. Jos sarvet ovat isot, ne kannattaa poistaa ennen hirven vetämistä putken sisään.


Jos sinulla on jotain kysyttävää, ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Autamme mielellämme.