Keittiön välitila

Uniikki keittiön välitila akryylistä

Keittiön välitila on keittiön pöytätason ja yläkaappien väliin jäävä tila. Välitila on keittiössä keskeisellä paikalla. Se voi antaa luonnetta koko keittiölle tai se voi tukea ja jatkaa sen ilmettä saumattomasti.

Olennainen tehtävä keittiön välitilalla ulkoisen ilmeen lisäksi on sen toiminnallisuus. Se suojaa seinää ruuanlaiton roiskeilta, joten sen on hyvä olla myös helposti puhdistettava.

Uniikkia tunnelmaa keittiön välitilaan

Akryylilevy on erittäin toimiva ratkaisu keittiön välitilaksi. Kirkkaan akryylin avulla voit korostaa taustalla olevaa materiaalia. Voit asentaa taustalle tapetin, jolla saadaan omaperäistä ilmettä keittiöön. Täysin uniikkia fiilistä saat esimerkiksi tulostuttamalla taustalle suurennoksen valokuvasta. Mahdollisuudet ovat rajattomat.

Maalatun seinän päälle asennettu akryylilevy antaa keittiön välitilalle tyylikkään ilmeen. Levyn voit asentaa yhtä hyvin myös tiilen tai hirren päälle tuodaksesi rustiikkista tunnelmaa.

Akryyli on helposti maalattavissa oleva materiaali. Kirkkaan levyn voi halutessasi maalata tai teipata eriväriseksi.  Akryylin pintaan voit maalata vaikka taideteoksen. Voit käyttää siihen mm. öljy-, alkydi-, spray- ja akryylimaaleja sekä maalitusseja. Lue akryylille maalaamisesta blogistamme!

Umpivärjättyä akryyliä käytettäessä voidaan joko jatkaa kaapistojen värimaailmaa keittiön välitilaan tai luoda erottuvalla värillä tehoste-elementti. Samalla saadaan peittoon mahdollisesti ei-haluttu tausta. Läpikuultavilla akryyleillä voit taas luoda näiden yhdistelmiä.

Kirkas pleksi ja keittiön välitila

Kirkkaita levyjä käytetään keittiön välitilassa myös niiden käytännöllisyyden vuoksi. Puhtaana pitämisen helppous on avainasemassa, mutta myös taustalle jäävän seinä suojaaminen on tärkeää. (esim. tapetti, puuseinä tai maalipinta.)

Akryyli on pinnaltaan kova, joten se kestää pyyhkimistä hyvin. Pyyhkiminen kannattaa kuitenkin tehdä puhtaalla ja kostealla liinalla. Myös iskunkestävyys on lasiin verrattuna noin seitsenkertainen, joten pienet iskutkaan eivät akryylia hätkäytä.

Kirkkaita akryylilevyjä löytyy sekä kiiltävällä että heijastamattomalla (1-puoli heijastamaton) pinnalla. Jos levy tulee tapetin päälle, on heijastamaton levy silloin hyvä valinta – tapetti näkyy paremmin taustalta, kun tason esineet eivät peilaudu keittiön välitilaan. Värillisellä akryylillä saa helposti peitettyä esim. seinän vanhat ja kuluneet kaakelit.

Keittiön välitilalevyksi suosittelemme valitsemaan 3 – 4 mm vahvuisen levyn.

Kun valitset keittiön välitilaksi akryylilevyn, ota huomioon myös lieden tyyppi. Akryylilevy ei sovellu lieden kohdalle, jos käytössäsi on kaasuliesi, joka on lähellä seinää. Kaasuliekki kiertää kattilan alta sen sivuille kuumentaen akryylilevyä liikaa. Sama huomio tulee tehdä myös vanhanaikaisissa perusliesissä, joissa uunin poistoilma puhalletaan suoraan seinään. Akryyli saattaa lämmön vuoksi pullistua ja irrota seinästä. Jäähtyessään se palautuu ennalleen.

Keittiön välitila jonka taustalla on sininen kuplatapetti
Keittiön välitila, jossa akryylilevyn taustalla on tyylikäs tapetti.

Keittiön välitila – levyn työstö ja asennus

Akryylilevyn asennuksen keittiön välitilaan voi tehdä helposti itse. Yleisin asennustapa on silikoni. Akryyli on kevyt materiaali, joten silikonikiinnityksessä riittää sen levittäminen pelkästään reunoihin. Kiinnityksen voi tehdä myös tarvittaessa ruuveilla.

Akryylia on helppo sahata ja porata. Se on kuitenkin työstettäessä lohkeamisherkkää, joten työstö vaatii huolellisuutta. Levy tulee tukea hyvin.

Esimerkiksi pistorasioita varten voit porata reiät tarkoitukseen suunnitellulla rasiaterällä. Suosittelemme poraamisen harjoittelua pieneen testipalaan ennen varsinaisten reikien poraamista. Testipala toimitetaan jokaisen tilauksen mukana.

Jos poraat kiinnitysreikiä, poraamiseen voi käyttää teräviä puuporan teriä tai muoville tarkoitettuja erikoisteriä. Huomioithan että ruuvikiinnitystä varten reiät on porattava etukäteen. Itseporautuvia ruuveja ei voi käyttää.

Katso tästä videosta vinkkejä akryylin työstämiseen. Lisää voit lukea blogista.

Jos keittiön välitilalevy tulee esimerkiksi mökkiin, jossa lämpötila vaihtelee reilusti, reiät tulee tehdä muutamaa milliä ruuveja suuremmiksi lämpöelämisen vuoksi. Reikiä poratessa levy on tuettava alustaa vasten.

Akryylilevyt toimitetaan suojakalvoitettuina. Jos käytät yksipuoli-heijastamatonta akryyliä, on heijastamaton puoli merkitty suojakalvoon.

Keittiön välitilan akryylilevyn puhdistaminen

Kun poistat suojakalvot muovien päältä, levyt muuttuvat erittäin sähköisiksi. Sähköisyyden saat poistettua pyyhkimällä levyn pintaa kevyesti puhtaalla, pehmeällä mikrokuituliinalla ja vesi-huuhteluaineseoksella.

Akryyli on pinnaltaan lasia pehmeämpää. Se kannattaa huomioida keittiön välitilan puhdistuksessa. Puhdistamiseen kannattaa käyttää puhdasta ja pehmeää mikrokuituliinaa sekä vettä ja mietoa pesuainetta – esimerkiksi tiskiainetta. Akryyliä ei ole suositeltavaa pyyhkiä kuivana paperilla tai liinalla. Se ei myöskään kestä liuotinpesuaineita tai muita kemikaaleja.

Keittiön välitila valmiiksi työstettynä ja viimeisteltynä

Voit tilata meiltä levyt keittiön välitilaan myös täysin valmiiksi työstettynä. Leikkaamme levyn haluamiisi mittoihin ja teemme tarvittaessa esimerkiksi pyöristykset ja terävyyden poistot reunoihin. Voimme työstää myös tarpeesi mukaan esimerkiksi kiinnitysruuvien reiät, pistorasioiden reiät, liesituulettimen lovetukset jne. Toimita meille vain piirustus mittoineen, niin me työstämme!

Mikäli sinulla on kysyttävää keittiön välitiloista, ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Autamme mielellämme.


Juoksujalkaa keittiön välitilan muutokseen

Juoksujalkaa -blogin Laura teki keittiön välitilan muutostyön Muovian tuotteilla.

Lue Lauran projektista Juoksujalkaa -blogista!