Polykarbonaatti

polykarbonaatti

Polykarbonaatti on kirkas ja kestävä materiaali

Polykarbonaatti eli PC päihittää iskunkestävyydessään kaikki muut kirkkaat muovit. Lasiin verrattuna sen kestävyys on 200-kertainen. Materiaalin heikko kohta taas on sen naarmuuntumisherkkyys. Silloin kuvaan tulee nämäkin ongelmat taklaava kovapintainen PC. Polykarbonaattimme ovat myös UV-suojattuja, joten ne soveltuvat mainiosti myös ulkokäyttöön. Poikkeuksena 1mm kirkas PC ja 2mm opaali PC. Materiaalia on myös helppo työstää itse.

Kuinka valita oikea polykarbonaatti?

tavallinen polykarbonaatti

Tavallinen polykarbonaatti

Jos olet pohtinut akryylin ja polykarbonaatin välillä, ratkaisevassa roolissa on saattanut olla esimerkiksi polykarbonaatin ylivoimaiset iskunkestävyysominaisuudet.

Se on myös vaivaton työstää eikä murru helposti. Se sopii kohteisiin, joissa se ei joudu fyysisen hankauksen alaiseksi tai naarmuuntumisella ei ole merkitystä.

Kovapintainen polykarbonaatti

Kovapintainen polykarbonaatti

Jos tarvitset kirkkaaseen muoviisi sekä iskunkestävyyttä että naarmuuntumisen kestoa, oikea valinta on kovapintainen polykarbonaatti. Pinnoite suojaa polykarbonaattia naarmuuntumiselta. Kovapintainen polykarbonaatti sopii erinomaisesti esimerkiksi työkonelasituksiin.

Polykarbonaatti – käyttökohteet

Polykarbonaatin iskunkestävyys on ominaisuus, joka mahdollistaa sen käytön esimerkiksi murtosuojana tai yleensäkin ottaen paikoissa, joissa se saattaa saada iskuja. Se on materiaalina myös turvallinen kestävyytensä ansiosta. Tavallista pinnoittamatonta polykarbonaattia käytetään esimerkiksi erilaisissa lasituksissa, valaisimien suojissa, varastojen ja hallien ikkunoissa, ilmoitustaulujen suojana sekä mönkijöiden ja kelkkojen tuulilaseina.

Kovapintainen polykarbonaatti – käyttökohteet

Kovapintaista polykarbonaattia käytetään kohteissa, joissa iskunkestävyyden lisäksi on tärkeää myös naarmuuntumisenkesto. Se on kirkkaista muoveista pinnaltaan kovin, ja kestää esimerkiksi tuulilasin pyyhkimet mainiosti. Sen yleisin käyttökohde on työkoneiden ikkunat, kuten metsäkoneiden, traktoreiden, kaivurien jne.

Polykarbonaatti työstettäessä

Polykarbonaatti on todella helppo materiaali työstää. Se on sitkeä ja iskunkestävä. Lohkeamisen vaaraa ei siis ole. Materiaali on kalvotettu molemmin puolin. Kalvot kannattaa pitää paikoillaan työstön ajan.

Polykarbonaattia voi sahata esim sirkkelillä tai kuviosahalla. Poraaminen onnistuu terävillä puu- ja metalliterillä. Tue kuitenkin materiaali hyvin.

Polykarbonaattia voi kiinnittää ruuveilla. Esireiät pitää tehdä, eikä itseporautuvia ruuveja voi käyttää. Reiät tulee tehdä muutamaa milliä ruuveja suuremmiksi lämpölaajenemisen vuoksi.

Tavallista polykarbonaattia voi lämpö- ja kylmätaivuttaa. Kovapintaisen polykarbonaatin taivutus onnistuu kylmänä, mutta sen pinnoite rikkoontuu taivutuskohdasta.

Lue blogistamme polykarbonaatin työstöstä.

Katso videolta lisää ohjeita polykarbonaatin työstöön.