ABS

ABS

Syötä kenttiin materiaalitiedot ja mitat saadaksesi mittatilaushinnan. Sivun alaosasta löydät mittojasi suuremmat edulliset valmispalat.

Mittatilaustuotteiden yhteenlaskettu minimihinta on 25 euroa.

Etkö tiedä mitä tehdä? Ota yhteyttä!

044 2415521 info@muovia.com

ABS on jäykkä, muotonsa pitävä, iskunkestävä muovi, jota on helppo työstää. Sitä käytetään laajalti tyhjiömuovaukseen. Käyttökohteina esim. tyhjiömuovatut osat, säiliöt, laatikot, kannet, asuntovaunujen ja veneiden osat, autotarvikkeet, saniteettituotteet, kodinkoneet.

HUOM!
ABS on kulutusmuovia. Huomioithan että materiaali toimitetaan valmistajalta ilman suojakalvoja, joten sen pinnassa saattaa olla naarmuja. Jos ABS tulee näkyvälle paikalle suosittelemme käytettäväksi martiopintaista ABS:ää, jossa naarmuisuus ei erotu niin selkeästi.

Annetut vahvuudet ovat nimellismittoja. Tämä tarkoittaa, että todellisuudessa materiaalit ovat ylimittaisia. Esim. 20mm levy saattaa olla jopa 22 mm vahva.

ABS on jäykkä, muotonsa pitävä, iskuja hyvin kestävä materiaali. Sitä on helppo työstää, liimata, maalata, sekä lämpö- ja tyhjiömuovata. Sen lämmönkesto on max +80C.

Materiaalin ominaispaino 1,05 g/cm3 (esimerkiksi 1 mm vahvuinen 1 m2 levy painaa noin 1,05 kg).

Lataa tarkemmat tekniset tiedot.

Visuaalinen laadun määrittely

Määrämittaiset palat:

  • Pinnalla sallitaan visuaalisia virheitä, kuten naarmut, huokoset, imujäljet, karvat, raidat yms koneistusperäiset visuaaliset tekijät.

Valmiit palat:

  • Pinnalla sallitaan visuaalisia virheitä, muttei teknisiä virheitä, kuten halkeamat ja muut tekniseen kestävyyteen vaikuttavat virheet.

Sahaus

Materiaalia voi leikata kuviosahalla, vannesahalla ja kenttäsirkkelillä. Materiaali lastuaa helposti.  Tarkista leikkaavaan terän terävyys. Kappaleen tuenta pöytäpintaa vasten helpottaa työtä.

Poraus

ABS:ää voi porata terävillä metalli- ja puuterillä sekä muoville tarkoitetulla erikoisporanterillä.

Ruuvikiinnitys

ABS-levyt voi kiinnittää ruuveilla. Reiät kannattaa tehdä muutaman millin suuremmiksi kuin itse ruuvit, koska muovit elävät lämpötilojen mukaan. Materiaalit eivät rikkoudu helposti, mutta ne saattavat pullistua lämmön vaikutuksesta.

Taivutus

Materiaalia ei pysty taivuttamaan kylmänä kuin hyvin loivalle kaarelle. Jotta ABS-levyihin saa teräviä kulmia tai kaaria, tarvitaan lämpöä. Jos kappaleen koko ei ole kovin suuri, voidaan käyttää kuumailmapuhallinta tai muita lämmittimiä. Lämmittäminen kannattaa aina aloittaa hieman kauempaa, jottei materiaali lähde sulamaan tai kuplimaan. Taivutettu kohta säilyttää muotonsa hyvin.

Liimaus

ABS on helposti liimattava materiaali. Asetoni on paras aine tähän. Voit käyttää myös muita muoville suositeltuja liimoja.

Maalaus

ABS:ää on helppo maalata. Maalit pysyvät niissä yleisesti ottaen hyvin.

Henkilösuojaimien käyttö

Muoveja koneistettaessa kannattaa käyttää henkilösuojaimia. Suojalasit, hanskat (terävät reunat) ja kuulosuojaimet ovat suositeltavia.

Jaamme lisää vinkkejä ABS:n työstöön tällä videolla.

ABS Peruslaatu

ABS peruslaadussa sen molemmat pinnat ovat tasaisia, toinen on kiiltävä pinta ja toinen matta.

ABS Martio

Martiopintaisessa levyssä toinen puoli on hieman rypyläinen ja toinen puoli sileä. Martiopinnassa mahdolliset naarmut ei erotu yhtä selkeästi, kuin tavallisessa sileässä pinnassa.