PC kovapintainen

PC kovapintainen

Syötä kenttiin materiaalitiedot ja mitat saadaksesi mittatilaushinnan. Sivun alaosasta löydät mittojasi suuremmat edulliset valmispalat.

Mittatilaustuotteiden yhteenlaskettu minimihinta on 25 euroa.

Etkö tiedä mitä tehdä? Ota yhteyttä!

044 2415521 info@muovia.com

Kovapintainen polykarbonaatti on iskunkestävä, kirkas muovi. Pinnoitetulla eli kovapintaisella polykarbonaatilla on normaalia polykarbonaattia huomattavasti parempi naarmuuntumisen kesto. Yleisin käyttökohde on ajoneuvojen ja työkoneiden turvalasit.

Korkea iskulujuus, helppo työstettävyys, mittatarkka, UV-säteilynkesto, sitkeä, lämmönkesto -50 – +120C, hyvä sähköneristyskyky.

Materiaalin ominaispaino 1,2 g/cm3 (esimerkiksi 1 mm vahvuinen 1 m2 levy painaa noin 1,2 kg).

Lataa tarkemmat tekniset tiedot.

Visuaalinen laadun määrittely

Määrämittaiset palat/hyväksyttävät virheet alueella 500 x 500mm:

  • Ohut naarmu max. 0,5mm x 20mm, 1kpl
  • Kolo / painauma max. 2mm, 1kpl

Valmiit palat/hyväksyttävät virheet alueella 500 x 500mm:

  • Ohut naarmu max. 0,5mm x 50mm, 2kpl
  • Kolo / painauma max. 3mm, 2kpl

Kovapintainen polykarbonaatti on ihanteellinen materiaali työstää, sillä se on iskunkestävä ja sitkeä. Materiaalissa on suojakalvot molemmin puolin. Työstettäessä kannattaa siitä huolimatta varoa pintaa, jotta se ei pääse naarmuuntumaan.

Sahaus

Materiaalia voi leikata kuviosahalla, vannesahalla tai kenttäsirkkelillä. Sitä ei voi rälläköidä. Vaikka se ei mene rikki, niin leikkauskohta sulaa.  Leikkaavan terän kunto kannattaa tarkistaa. Käytä mieluiten tiheähampaista terää. Kappale kannattaa tukea hyvin.

Poraus

PC:tä pystyy poraamaan terävillä metalliterillä sekä muoville tarkoitetulla erikoisporanterillä. Kappaleen tuenta on tärkeää.

Ruuvikiinnitys

Kovapintainen PC soveltuu kiinnitettäväksi ruuveilla, mutta vaatii onnistuakseen esireiät. Itseporautuvia ruuveja ei voi käyttää.  Reikien tulee olla muutaman millin ruuvia suurempia, koska muovit elävät lämpötilojen mukaan. Vaikka PC on iskunkestävä, sekin elää lämmössä paljon. Jos reiät ovat liian pieniä, PC:hen tulee jännityssäröilyä lämpölaajentumisen takia. Ruuvinkannan ja PC:n väliin suosittelemme kumiprikkaa, jolloin kiinnitykseen tulee joustoa.

Taivutus

Kovapintaista polykarbonaattia voi taivuttaa kylmänä, mutta siinä oleva pinnoite rikkoutuu. Tämä ei vaikuta varsinaisesti materiaalin ominaisuuksiin, muutoin kuin ulkonäöllisesti. Taivutuskohdassa pinnoite näyttää hämähäkinseittimäiseltä.

Polykarbonaatti palautuu hieman kylmätaivutuksen jälkeen, joten se kannattaa taivuttaa hieman yli.

Liimaus

Polykarbonaatteja voi liimata, mutta kovapintaisesta materiaalista tulee poistaa pinnoite liimattavasta kohdasta.

Henkilösuojaimien käyttö

Muoveja koneistettaessa kannattaa käyttää henkilösuojaimia. Suojalasit, hanskat (terävät reunat) ja kuulosuojaimet ovat suositeltavia.

Polykarbonaatin ominaisuuksista ja työstöstä voit lukea lisää blogista. Esittelemme työstötapoja myös Youtube-kanavallamme.