Kasvihuone muovista

Kasvihuone muovista voidaan tehdä akryylistä, polykarbonaatista tai polykarbonaattikennolevystä

Kasvihuone muovista on helppo rakentaa itse ja se kestää pitkään. Hyvässä kasvihuoneessa puutarhasi kasvukausi pitenee, joten voit nauttia oman maan vihanneksista koko kesän. Parhaat muovit kasvihuoneen rakentamiseen ovat akryyli (PMMA), polykarbonaatti (PC) ja polykarbonaattikennolevy.

Kasvihuone muovista: materiaalin valinta

Kasvihuoneen rakentaminen muovista on erinomainen vaihtoehto, koska muovit ovat kestäviä, puolet kevyempiä kuin lasi ja niitä on helppo työstää itse. Muovi myös eristää lämpöä paremmin kuin lasi, joten kasvihuoneen kesäkausi voi kestää hieman pidempään.

Sekä akryyli että polykarbonaatti ovat lasinkirkkaita, hyvin kestäviä muoveja: akryyli on seitsemän kertaa lasia kestävämpää ja polykarbonaatti on iskunkestävää. Akryyli on kuitenkin kovapintaisempaa, eli se ei naarmuunnu yhtä helposti kuin polykarbonaatti.

Kennolevyt on tehty polykarbonaatista, mutta ne ovat kennorakenteensa ansiosta huomattavasti jäykempiä ja tarvitsevat vähemmän tukea kuin normaalit pleksilevyt. 

Jos haluat, että kasvihuoneesi muoviset seinät ovat täysin läpinäkyvät, kannattaa valita materiaaliksi akryyli tai polykarbonaatti. Kennolevytkin ovat kirkkaita, mutta kennorakenne hajottaa valoa, mikä hillitsee hieman kuuminta auringonpaistetta. Tämä ja levyjen jäykkyys tekee kennolevyistä erityisesti hyvän kattomateriaalin, mutta voit rakentaa niistä halutessasi vaikka koko kasvihuoneen.

Kennolevyt kasvihuoneen muoviksi

Kennolevyt ovat edullisin vaihtoehto kasvihuoneen muoviksi. Levyjen jäykkyyden ansiosta ne eivät tarvitse yhtä tiheitä tukirakenteita kuin normaali akryyli tai polykarbonaatti.

Kennolevyjä on saatavilla 6 mm, 10 mm ja 16 mm vahvuuksilla, mutta tarvittaessa meiltä voi löytyä myös 25 mm ja 32 mm vahvuisia levyjä. 25 mm ja 32 mm vahvuuksia ei löydy verkkokaupasta, mutta niitä voi kysyä meiltä erikseen.

Parhaan kestävyyden takaamiseksi suosittelemme eri vahvuisille kennolevyille seuraavia tukivälejä:

  • 6 mm levylle enintään 500 mm
  • 10 mm levylle enintään 750 mm
  • 16 mm levylle enintään 900 mm

Kennolevyjen asentamisessa voi käyttää H- ja U-listoja. H-listoja käytetään yhdistämään kaksi kennolevyä toisiinsa, ja U-listoilla viimeistellään levyjen ylä- ja alareunat. U-listat estävät lian kertymisen kennolevyjen väliin, joten ne pysyvät puhtaina pidempään.

Kennolevyjen kiinnitykseen käytetään kateruuveja, joiden alla on kumiprikka. Niitä kuuluu olla yhdellä neliömetrillä vähintään 6 kappaletta tasaisesti sijoiteltuna, ja ylä- ja alareunoissa niiden etäisyyden tulee olla enintään 500 mm.

Tulosta ohjeet kennolevyjen asennukseen

Kasvihuone muovista: vinkkejä rakentamiseen

Akryyli ja polykarbonaatti eivät ole yhtä jäykkää kuin lasi, joten rakentaessasi kasvihuoneen muovista kannattaa ottaa huomioon tukirakenteiden tiheys. Muovi tarvitsee tukea enemmän kuin lasi ja rakenteiden tiheys vaikuttaa siihen, kuinka vahvoja muovilevyjen kannattaa olla. 

Kasvihuoneen muovit voi leikata helposti itse kuviosahalla. Leikkaaminen kannattaa tehdä tukevalla alustalla huolellisesti, koska etenkin akryyli voi olla lohkeamisherkkää. Kiinnitysreiät on porattava levyihin etukäteen ja ruuvien alle pitää laittaa kumiprikat. Muista, että uppokantaisia tai itseporautuvia ruuveja ei saa käyttää.

Lue blogistamme akryylin ominaisuuksista ja työstöstä. Voit myös katsoa tältä videolta vinkkejä akryylin työstämiseen.

Koska kasvihuone on ulkona, sen rakentamisessa on otettava huomioon muovien lämpöeläminen. Muovi kutistuu kylmässä ja laajenee lämpimässä. Levyjä sahatessa on siis muistettava, että ne pitää leikata 4-5 mm pienemmiksi kuin tila, johon ne asennetaan. Ruuvien reikien tulee olla hieman isompia kuin niihin tulevat ruuvit.

Valmiin kasvihuoneen muovit voi puhdistaa puhtaalla pehmeällä liinalla ja miedolla pesuaineliuoksella.

Lue blogistamme kuinka yllä oleva kahdeksankulmainen kasvihuone rakennettiin!


Mikäli sinulla on kysyttävää kasvihuoneiden muoveista, ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Autamme mielellämme!