Kirkkaat muovit (pleksit)

Kirkkaiden muovien valinta

Akryylistä (PMMA) käytetään usein nimitystä ”pleksi”. Se on lasiin verrattuna puolet kevyempi, seitsemän kertaa kestävämpi. Sitä on helppo työstää myös kotona. Akryyliä pystyy hyvin lämpömuovaamaan ja laserleikkaamaan. Se on erittäin säänkestävä materiaali ja soveltuu hyvin ulkokäyttöön. Yleisimmät käyttökohteet ovat mm. erilaiset ikkunat ja kaiteet, parvekkeen lasitukset, valaisimet ja pöydänsuojat. Akryylia on myös saatavana värillisenä.

Polykarbonaatti (PC) on täysin iskunkestävä materiaali, mutta se on akryyliä pehmeämpi pinnaltaan eli naarmuuntuu helpommin. PC:tä käytetäänkin kohteissa, joissa turvallisuus/murtovarmuus on tärkeää, mutta käytössä mahdollisesti syntyvät naarmut eivät haittaa. PC:tä on helppo työstää kotikonstein ilman rikkoutumisen vaaraa. Käyttökohteita ovat mm. julkisten tilojen ilmoitustaulujen suojat, varastojen ja hallien ikkunat, mönkijöiden ja moottorikelkkojen tuulilasit yms.

Kovapintainen polykarbonaatti on iskunkestävä ja kirkkaista muoveista kovapintaisin. Pinnoitteen ansioista se ei naarmuunnu herkästi ja kestää mm. tuulilasinpyyhkimet. Yleisin käyttökohde on on ajoneuvojen turvaikkunat (traktorit, metsäkoneet, kaivurit yms.). Tätä käytetään myös kotitalouksissa kohteissa, jossa iskunkestävyys ja naarmuuntumisen kesto on tärkeää.

PETG sijoittuu ominaisuuksiltaan akryylin ja polykarbonaatin välimaastoon. Se on vielä akryylia iskunkestävämpi, mutta ei täysin PC:n luokkaa. Se on hieman kovempi pinnaltaan kuin normaali polykarbonaatti, mutta ei niin kova kuin akryyli tai kovapintainen polykarbonaatti. PETG parhaat ominaisuudet ovat sen helppo lämpömuovattavuus ja työstäminen. Sitä käytetään mm. mönkijöiden ja moottorikelkkojen tuulilaseina ja erilaisissa ikkunoissa.

Polykarbonaattikennolevyt ovat kirkkaita, kevyitä ja iskunkestäviä kate- ja kasvihuonelevyjä. Rakenteensa ansiosta ne ovat jäykkiä ja niiden lämmöneristyskyky on erinomainen. Näitä käytetään terassien, parvekkeiden ja erilaisten katosten katteena lisäksi kasvihuoneissa.