Kirkkaat muovit (pleksit)

pleksi

Pleksi eli kirkas muovi

Pleksi on kansan suussa muovautunut yleisnimitys kirkkaasta muovista. Pleksiksi ymmärretään kuitenkin useampi eri muovityyppi, joiden ominaisuudet eroavat toisistaan. Käyttökohde määrittää pitkälti sen, mikä pleksityyppi kannattaa valita.

Kirkas akryyli – pleksi

kirkas akryyli pleksi

Useimmiten pleksi-nimitystä käytetään silloin, kun puhutaan lasinkirkkaasta akryylistä eli PMMA:sta. Se on lasiin verrattuna puolet kevyempää ja seitsemän kertaa kestävämpää sekä sitä on helppo työstää. Akryyli on pinnaltaan kovaa, joten varovaisuutta kannattaa noudattaa murtumisen ehkäisemiseksi. Akryylilevyä pystyy lämpömuovaamaan ja laserleikkaamaan hyvin. Se on erittäin säänkestävä materiaali eli se soveltuu hyvin myös ulkokäyttöön. Yleisimmät käyttökohteet akryylille eli pleksille ovat mm. erilaiset ikkunat ja kaiteet, parvekkeen lasitukset, valaisimet ja pöydänsuojat.


Värillinen akryyli – pleksi

Värilliset akryylilevyt eli pleksilevyt

Akryylia on saatavana värillisenä lukemattomissa eri sävyissä joko kiiltäväpintaisena tai mattana. Värillistä pleksiä eli akryylia käytetään yleisesti esimerkiksi valomainoksissa, sisustuksessa ja askartelussa.


Polykarbonaatti – pleksi eli PC

PC levyt kovapintainen

Polykarbonaattia sanotaan usein myös pleksiksi. Se on täysin iskunkestävä materiaali, mutta se on akryyliä pehmeämpi pinnaltaan, joten se naarmuuntuu herkemmin. PC-pleksiä käytetäänkin kohteissa, joissa murtovarmuus ja turvallisuus on tärkeää, mutta mahdolliset naarmut eivät haittaa. PC-pleksiä on helppo työstää kotikonstein ilman rikkoontumisen vaaraa. Sitä käytetään mm. julkisten tilojen ilmoitustaulujen suojana, varastojen ja hallien ikkunoina, mönkijöiden ja moottorikelkkojen tuulilaseina yms.


Kovapintainen polykarbonaatti – pleksi

kovapintainen PC

Kovapintainen polykarbonaatista valmistettu pleksi on iskunkestävää ja kirkkaista plekseistä kovapintaisinta. Pinnoitteen ansiosta se ei naarmuunnu herkästi ja kestää mm. tuulilasinpyyhkimet. Yleisin käyttökohde on työkonelasitukset (traktorit, metsäkoneet, kaivurit yms.). Kovapintaista PC -pleksiä käytetään myös kotitalouksissa kohteissa, joissa iskunkestävyys ja naarmuuntumisenkesto on tärkeää.


PETG – pleksi

petg

PETG -pleksi sijoittuu ominaisuuksiltaan kirkkaan akryylin ja polykarbonaatin välimaastoon. Se on vielä akryyliä iskunkestävämpi, mutta ei täysin PC:n luokkaa. Se on hieman kovempi pinnaltaan kuin normaali polykarbonaatti, mutta ei niin kova kuin akryyli tai kovapintainen polykarbonaatti. PETG:n parhaat ominaisuudet ovat sen helppo lämpömuovattavuus ja työstäminen. Sitä käytetään mm. mönkijöiden ja moottorikelkkojen tuulilaseina ja erilaisissa ikkunoissa.


Kennolevyt

kennolevy

Polykarbonaattikennolevyt ovat kirkkaita, kevyitä ja iskunkestäviä kate- ja kasvihuonelevyjä. Rakenteensa ansiosta ne ovat jäykkiä ja niiden lämmöneristyskyky on erinomainen. Näitä käytetään terassien, parvekkeiden ja katteena sekä kasvihuoneissa.


Muut muovimateriaalit