Kirkkaat muovit (pleksit)

Kirkkaat muovit, akryylit, polykarbonaatit, kennolevyt ja PETG:t meiltä mittaitilauksena ja edullisina valmiina paloina.

Kirkkaiden muovien valinta

Kirkas akryyli (pleksi)

Kirkkaasta akryylistä (PMMA) käytetään usein nimitystä ”pleksi”. Se on lasiin verrattuna puolet kevyempi ja seitsemän kertaa kestävämpi. Sitä on helppo työstää kotona, vaikka se onkin kovuutensa ansiosta murtumis-/lohkeamisherkkää. Akryyliä pystyy hyvin lämpömuovaamaan ja laserleikkaamaan. Se on erittäin säänkestävä materiaali ja soveltuu hyvin ulkokäyttöön. Yleisimmät käyttökohteet ovat mm. erilaiset ikkunat ja kaiteet, parvekkeen lasitukset, valaisimet ja pöydänsuojat.

Värillinen akryyli

Akryyliä on myös saatavana värillisenä lukemattomissa sävyissä. Materiaali on kiiltäväpintainen. Se toimii hyvin kohteessa, jossa halutaan heijastavaa pintaa. Värillistä akryyliä käytetään muunmuassa valomainoksissa, askartelussa, sisustuksessa.

Mattapintainen akryyli

Mattapintaista akryyliä saa myös useissa väreissä. Sitä käytetään usein kohteissa, joissa ei haluta kiiltävää pintaa. Myöskään naarmut eivät näy materiaalissa niin helposti. Mattapintaisen akryylin käyttökohteet ovat pitkälti samat kuin kiiltäväpintaisessa.

Polykarbonaatti (PC)

Polykarbonaatti on täysin iskunkestävä materiaali, mutta se on akryyliä pehmeämpi pinnaltaan eli naarmuuntuu helpommin. PC:tä käytetäänkin kohteissa, joissa turvallisuus/murtovarmuus on tärkeää, mutta käytössä mahdollisesti syntyvät naarmut eivät haittaa. PC:tä on helppo työstää kotikonstein ilman rikkoutumisen vaaraa. Käyttökohteita ovat mm. julkisten tilojen ilmoitustaulujen suojat, varastojen ja hallien ikkunat, mönkijöiden ja moottorikelkkojen tuulilasit yms.

Kovapintainen polykarbonaatti

Kovapintainen polykarbonaatti on iskunkestävä ja kirkkaista muoveista kovapintaisin. Pinnoitteen ansioista se ei naarmuunnu herkästi ja kestää mm. tuulilasinpyyhkimet. Yleisin käyttökohde on ajoneuvojen turvaikkunat (traktorit, metsäkoneet, kaivurit yms.). Tätä käytetään myös kotitalouksissa kohteissa, jossa iskunkestävyys ja naarmuuntumisen kesto on tärkeää.

PETG

PETG sijoittuu ominaisuuksiltaan kirkkaan akryylin ja polykarbonaatin välimaastoon. Se on vielä akryyliä iskunkestävämpi, mutta ei täysin PC:n luokkaa. Se on hieman kovempi pinnaltaan kuin normaali polykarbonaatti, mutta ei niin kova kuin akryyli tai kovapintainen polykarbonaatti. PETG parhaat ominaisuudet ovat sen helppo lämpömuovattavuus ja työstäminen. Sitä käytetään mm. mönkijöiden ja moottorikelkkojen tuulilaseina ja erilaisissa ikkunoissa.

Polykarbonaattikennolevyt

Polykarbonaattikennolevyt ovat kirkkaita, kevyitä ja iskunkestäviä kate- ja kasvihuonelevyjä. Rakenteensa ansiosta ne ovat jäykkiä ja niiden lämmöneristyskyky on erinomainen. Näitä käytetään terassien, parvekkeiden ja erilaisten katosten katteena sekä kasvihuoneissa.


Muut muovimateriaalit