Ajoneuvolasitus

Ajoneuvolasitus traktoreihin, työkoneisiin, veneisiin, metsäkoneisiin ja moottorikelkkoihin.

Turvallinen ajoneuvolasitus

Kirkkaasti läpinäkyvä ja kunnossaoleva ajoneuvolasitus on tärkeimpiä turvallisuuskysymyksiä mitä tahansa ajoneuvoa ajettaessa. Tuulilasi on kuluva osa, ja se tuleekin uusia säännöllisin väliajoin – viimeistään silloin kun se alkaa sumentua tai kun siihen on tullut iskeytymiä. Toimivaksi ja turvalliseksi tuulilasiksi sopii vain tietyt materiaalit. Valinnassa kannattaa olla tarkka, sillä turvallisuus on ykkösasia.

Muoveja käytetään ajoneuvolasituksissa entistä useammin. Lasiin verrattuna muovit ovat helposti koneistettavia ja muotoiltavia, ne ovat kevyitä ja ennen kaikkea turvallisia.  

Moottorikelkat ja mönkijät

Moottorikelkkojen ja mönkijöiden tuulilaseissa käytetään polykarbonaattia. Se on iskunkestävä materiaali ja sitä on helppo työstää kotikonstein ilman rikkoutumisen vaaraa. Materiaalia pystyy myös kylmätaivuttamaan, sekä jännittämään kaarelle ilman lämmitystä.

Ajoneuvolasitus vaativaan käyttöön

Jos tuulilasiin saattaa kohdistua iskuja tai hankausta, kannattaa materiaaliksi valita kovapintainen polykarbonaatti . Se on oikea materiaali lasitukseen esimerkiksi metsäkoneisiin, traktoreihin, kaivinkoneisiin ja trukkeihin. Hinnaltaan materiaali on tavallista polykarbonaattia arvokkaampaa, mutta sen naarmuuntumisen- ja kemikaalienkestävyys on huomattavasti parempi. Kovapintainen polykarbonaatti kestää myös tuulilasinpyyhkimet. Pinnoite takaakin tuulilaseille ja ikkunoille pitkän iän – iskunkestävyys puolestaan ajoneuvonkuljettajan turvallisuuden.

Tavallisen polykarbonaatin voit valita kohteisiin, joissa naarmuuntumisesta ei ole suurta haittaa esim. lampunsuojaksi tai pieneen ikkunaan. Lasiin verrattuna PC-levy on noin puolet kevyempää ja sitä on helpompi työstää.

Teetkö itse vai tarvitsetko työstöpalvelua?

Jos työkalut pysyvät hyvin kädessä, voit tilata meiltä levymateriaalin ajoneuvosi lasitukseen ja työstää sen itse. Voimme tarvittaessa tehdä sen myös puolestasi. Tarjoamme työstöpalveluita, kuten muotoonleikkauksia, porauksia ja muita koneistuksia. Pyydä tarjous!

Lue miten valitset oikean materiaalin lasituksiin blogistamme!

Polykarbonaatin työstössä on useita huomioonotettavia asioita. Voit sahata sitä kuviosahalla, vannesahalla tai sirkkelillä. Voit porata sitä puu- tai metalliterillä, mutta muista tukea kappale hyvin porauksen aikana. Polykarbonaatti sopii hyvin myös jyrsintään. Tällöin kannattaa muistaa terien terävyys. Materiaalia voidaan myös taivuttaa kylmänä kylmakanttauskoneella tai jännittämällä se kaarelle. Polykarbonaatti palautuu kuitenkin alkuperäiseen muotoonsa, joten varmista hyvä kiinnitys. Materiaali sopii hyvin myös lämpötaivutukseen.

Polykarbonaatin kiinnityksessä kannattaa ottaa huomioon muovin lasia paljon suurempi lämpöeläminen. Voit kiinnittää sen ruuveilla tai tarkoitukseen sopivalla liimalla.

Ennen kuin alat työstämään polykarbonaattia, suosittelemme sinua lukemaan tarkemmat työstöohjeet artikkelistamme.