Muovin käyttö käsityön opetuksessa

Huuva käsityön opetus tiloissa

Muovin käyttö käsityön opetuksessa

Useat muovimateriaalit sopivat käytettäväksi monimateriaalisen käsityön opetuksessa. Esittelemme tällä sivulla tarkemmin, miten valikoimamme eri muoveja voidaan hyödyntää kouluissa.

Muovia.com myy edullisesti tuotannosta ylijääneitä muovinpaloja. Nämä hävikkipalat ovat laadukasta, käyttämätöntä materiaalia, mutta ne ovat kaikki erikokoisia ja -muotoisia. Hävikkipalojen lisäksi Muovia.com myy myös mittaan sahattuja levyjä, putkia ja tankoja.

Koulun tai opettajan ei tarvitse tilata suurta määrää yhtä materiaalia, vaan kutakin materiaalia voidaan tilata sopiva määrä vaikkapa eri vahvuuksissa ja väreissä. Tämä lisää myös oppilaiden valinnanmahdollisuuksia, kun he suunnittelevat omia projekteja.

Mitä muoveja voidaan käyttää käsityön opetuksessa

Tavallisimmin koulun käsityöprojekteissa käytetään akryylia (PMMA), joka soveltuu hyvin esimerkiksi laserleikkaukseen. Akryylista voi tehdä vaikkapa koruja tai LED-valotauluja. Akryylia voi myös sahata kuviosahalla, vannesahalla tai kenttäsirkkelillä, porata, lämpötaivuttaa, liimata ja maalata.

Lämpötaivuttamalla ja kuviosahalla sahaamalla akryylista voi tehdä vaikkapa koiran ruokakuppitelineen. Sahaamalla ja liimaamalla akryylista voi valmistaa erilaisia laatikoita. Akryyli on materiaalina hyvin kovaa ja siksi lohkeamisherkkää. Lisää tietoa akryylin työstämisestä löydät blogistamme. Akryylia löytyy valikoimastamme useissa eri väreissä ja vahvuuksissa sekä suulakepuristettuna että valettuna.

Akryylilevyjen lisäksi myymme myös akryyliputkia ja -tankoja. Akryyliputkista voi suunnitella ja valmistaa vaikkapa oman himmelin tai putkikuusen, johon voi tehdä koristeita muista kovista tai pehmeistä materiaaleista. Katso ideoita blogistamme.

Myös monet muut materiaalit soveltuvat koulun käsityöprojekteihin. Polykarbonaatti (PC) on toinen lasinkirkas muovi, jota voi työstää helposti ja siitä voi tehdä vaikkapa valaisimensuojan.

PETG soveltuu hyvin esimerkiksi tyhjiömuovaukseen. Kirkkaat muovit soveltuvat myös maalaukseen, joten oppilaat voivat antaa luovuutensa kukkia. Lue lisää blogistamme.

ABS-muovi ja polystyreeni soveltuvat hyvin lämpö- ja tyhjiömuovaukseen ja niiden työstäminen on helppoa. ABS-muovista voi tehdä vaikkapa puukontuppeja tai muita suojakoteloita.

Polyeteeneistä (PE) PE500-muovi on elintarviketurvallinen ja soveltuu hyvin leikkuulautojen tai tarjoilualustojen materiaaliksi. Leikkuulaudoista voi tehdä minkämallisia vain, inspiroidu Muovia.comin design-leikkuulaudoista.

PE300-muovi puolestaan on liukasta ja pakkasenkestävää, ehkä siitä voisi tehdä koululle vaikkapa laukaisualustan jääkiekkoa tai salibandya varten.

Lue blogistamme, miten käsityönopettaja Tuomas Mikkonen käyttää muoveja opetuksessaan.

Vaativampiin käsityöprojekteihin meiltä löytyy myös sähköä johtavia muoveja. 

Huuvan saranointi

Suojakupu teknisen luokkaan

Eri muoveja käytetään koulujen teknisen työn opetuksessa entistä enemmän. Kouluilla on kehittyneitä työstökoneita muovin käsittelyyn.

Erilaiset lankaleikkurit, 3d-tulostimet ja laserleikkurit ovat arkipäivää. Muovin työstöstä syntyvät kaasut ja pöly on hyvä pitää mahdollisuuksien mukaan aisoissa, etteivät ne leviä pitkin luokkahuonetta.

Jäälin koulun teknisen työn opettaja Ilkka Rahko ratkaisi asian avullamme rakennuttamalla meillä suojakuvun työstölaitteiden päälle.

Muovitietoinen – Muovia.comin sisältö oppimateriaaliksi käsityön opetukseen

Jaamme sivustollamme paljon tietoa eri muovimateriaaleista, niiden ominaisuuksista ja työstämisestä. Tätä tietoa voi hyvin käyttää myös oppimateriaalina tai käsityönopettajan inspiraation lähteenä. 

Etusivultamme pääset Muovimateriaalit -valikkoon, josta löydät kaikki valikoimaamme kuuluvat muovimateriaalit. Jokaisen materiaalin omalta sivulta löydät tietoa sen ominaisuuksista ja työstämisestä. 

Blogistamme löydät kattavan tietopaketin polykarbonaatin ominaisuuksista ja työstämisestä kuin myös muiden muovien työstämisestä. Työstöpalvelut-valikosta löydät tietoa erilaisista muovin työstömenetelmistä. 

YouTube-kanavaltamme löydät videoita akryylin ja polykarbonaatin työstämisestä. 

Ideoita ja inspiraatiota löydät ideagalleriastamme tai seuraamalla meitä Facebookissa tai Instagramissa

Muovin ylijäämäpaloja voit ostaa verkkokaupastamme valitsemalla haluamasi materiaalin Muovimateriaali-valikosta, syöttämällä tarvitsemasi mitat ja painamalla “Katso sopivat palat”. Selaa paloja ja siirrä haluamasi palat ostoskoriin. 


Jos sinulla on jotain kysyttävää, ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Autamme mielellämme.