Muovin käyttö käsityön opetuksessa

Muovin käyttö käsityön opetuksessa

Huuva käsityön opetus tiloissa

Useat muovimateriaalit soveltuvat hyvin käytettäväksi monimateriaalisen käsityön opetuksessa. Esittelemme tällä sivulla tarkemmin, miten valikoimamme eri muoveja voidaan hyödyntää kouluissa.

Muovia.com myy edullisesti tuotannosta ylijääneitä muovinpaloja. Nämä hävikkipalat ovat laadukasta, käyttämätöntä materiaalia, mutta ne ovat kaikki erikokoisia ja -mallisia. Hävikkipalojen lisäksi Muovia.com myy myös mittaansahattuja levyjä, putkia ja tankoja. Koulun tai opettajan ei siis tarvitse tilata suurta määrää yhtä materiaalia, vaan kutakin materiaalia voidaan tilata sopiva määrä vaikkapa eri vahvuuksissa ja väreissä. Tämä lisää myös oppilaiden valinnanmahdollisuuksia omia projektejaan suunnitellessa.

Mitä muoveja käsityön opetuksessa voidaan käyttää

Tavallisimmin koulun käsityöprojekteissa käytetään akryylia (PMMA), joka soveltuu hyvin esimerkiksi laserleikkaukseen. Siitä voi tehdä vaikkapa koruja tai LED-valotauluja. Akryylia voi myös sahata kuviosahalla, vannesahalla tai kenttäsirkkelillä, porata, lämpötaivuttaa, liimata ja maalata. Lämpötaivuttamalla ja kuviosahalla sahaamalla akryylista voi tehdä vaikkapa koiran ruokakuppitelineen. Sahaamalla ja liimaamalla akryylista voi valmistaa erilaisia laatikoita. Akryyli on materiaalina hyvin kovaa ja siksi lohkeamisherkkää. Lisää tietoa akryylin työstämisestä löydät blogistamme. Akryylia löytyy valikoimastamme useissa eri väreissä ja vahvuuksissa sekä suulakepuristettuna että valettuna.

Akryylilevyjen lisäksi myymme myös akryyliputkia ja -tankoja. Akryyliputkista voi suunnitella ja valmistaa vaikkapa oman himmelin tai putkikuusen, johon voi tehdä koristeita muista kovista tai pehmeistä materiaaleista. Katso ideoita blogistamme.

Myös monet muut materiaalit soveltuvat hyvin koulun käsityöprojekteihin. Polykarbonaatti (PC) on toinen lasinkirkas muovi, jota voi työstää helposti ja siitä voi tehdä vaikkapa valaisimensuojan. PETG soveltuu hyvin esimerkiksi tyhjiömuovaukseen. Kirkkaat muovit soveltuvat myös maalaukseen, joten oppilaat voivat antaa luovuutensa kukkia. Lue lisää blogistamme.

ABS-muovi ja polystyreeni soveltuvat hyvin lämpö- ja tyhjiömuovaukseen ja niiden työstäminen on helppoa. ABS-muovista voi tehdä vaikkapa puukontuppeja tai muita suojakoteloita.

Polyeteeneistä (PE) PE500-muovi on elintarviketurvallinen ja soveltuu hyvin leikkuulautojen tai tarjoilualustojen materiaaliksi. Leikkuulaudoista voi tehdä minkämallisia vain, inspiroidu Muovia.comin design-leikkuulaudoista. PE300-muovi on puolestaan liukasta ja pakkasenkestävää, ehkä siitä voisi tehdä koululle vaikkapa laukaisualustan jääkiekkoa tai salibandya varten.

Vaativampiin käsityöprojekteihin meiltä löytyy myös sähköä johtavia muoveja. 

Lue blogistamme, miten käsityönopettaja Tuomas Mikkonen käyttää muoveja opetuksessaan.

Muovitietoinen – Muovia.comin sisältö oppimateriaaliksi käsityön opetukseen

Jaamme sivustollamme paljon tietoa eri muovimateriaaleista, niiden ominaisuuksista ja työstämisestä. Tätä tietoa voi hyvin käyttää myös oppimateriaalina tai käsityönopettajan inspiraation lähteenä. 

Etusivultamme pääset Muovimateriaalit -valikkoon, josta löydät kaikki valikoimaamme kuuluvat muovimateriaalit. Jokaisen materiaalin omalta sivulta löydät tietoa sen ominaisuuksista ja työstämisestä. 

Blogistamme löydät kattavan tietopaketin polykarbonaatin ominaisuuksista ja työstämisestä kuin myös muiden muovien työstämisestä. Työstöpalvelut-valikosta löydät tietoa erilaisista muovin työstömenetelmistä. 

YouTube-kanavaltamme löydät videoita akryylin ja polykarbonaatin työstämisestä. 

Ideoita ja inspiraatiota löydät ideagalleriastamme tai seuraamalla meitä Facebookissa tai Instagramissa

Muovin ylijäämäpaloja voit ostaa verkkokaupastamme valitsemalla haluamasi materiaalin Muovimateriaali-valikosta, syöttämällä tarvitsemasi mitat ja painamalla “Katso sopivat palat”. Selaa paloja ja siirrä haluamasi palat ostoskoriin. 


Jos sinulla on jotain kysyttävää, ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Autamme mielellämme.