Valokatteet terassille

Valokatteet terassille edullisesta kennolevystä

Terassin valokatteet suojaavat säältä ja lisäävät viihtyisyyttä. Muovin lasia parempi lämmöneristys voi pidentää terassin kesäkautta jopa parilla kuukaudella. Valokatteet terassille on edullisin tehdä kennolevystä.

Kennolevyistä erinomaiset valokatteet terassille

Kennolevyt ovat oivallinen valinta terassin valokatteiksi. Kennolevyjen jäykkyyden ansiosta ne tarvitsevat vähemmän tukea kuin normaali polykarbonaatti tai akryyli, mikä helpottaa rakentamista. Esimerkiksi 16 mm levyjen tukiväli voi olla jopa 900 mm, jos katto on vähintään 5° kulmassa. Kennolevyt kestävät myös lumen painon lasia paremmin.

Kennolevyvalokate suojaa auringon porotukselta

Kennolevyt ovat läpinäkyviä, mutta kennorakenne hajottaa auringonvaloa. Tällöin aurinko ei pääse paistamaan terassille yhtä kuumasti kuin lasin tai normaalien muovilevyjen läpi. Kennolevyt myös eristävät lämpöä erityisen hyvin.  

Mikäli haluat, että valokatteesi terassilla ovat täysin läpinäkyvät kuten lasi, kannattaa harkita akryylia tai polykarbonaattia, mutta muutoin kennolevy on todella hyvä materiaali tähän tarkoitukseen ja suosittelemme sitä.

Kennolevystä tehtyjen valokatteiden asentaminen terassille

Kennolevyjen asennuksessa käytetään niille tarkoitettuja H- ja U-listoja, joita voi myöskin tilata meiltä. Näin valokatteet terassilla näyttävät siisteiltä ja viimeistellyiltä. H-listoilla yhdistetään kaksi kennolevyä kiinni toisiinsa, ja U-listoilla viimeistellään levyjen ylä- ja alareunat. U-listat estävät lian kertymisen kennon väliin, joten katteet pysyvät siisteinä pidempään. 

Kennolevyt kiinnitetään kateruuveilla. Ruuvit tulee sijoittaa tasaisesti niin, että yhdellä neliömetrillä on ainakin kuusi kappaletta. Ylä- ja alareunassa ruuvien etäisyys saa olla enintään 500 mm.

Voit ladata ja tulostaa kennolevyjen asennusohjeet täältä

Valokatteet terassille akryylista ja polykarbonaatista

Akryyli ja polykarbonaatti ovat lasinkirkkaita ja läpinäkyviä, eli ulkonäöllisesti ne eivät juuri eroa lasista. Ne ovat kuitenkin puolet kevyempiä ja kestävät huomattavasti enemmän kolhuja rikkoutumatta. Akryyli on seitsemän kertaa lasia kestävämpää ja polykarbonaatti on täysin iskunkestävää.

Kestävyydestä huolimatta muovi ei kuitenkaan ole yhtä jäykkää kuin lasi, joten muovilevyjen pitää olla paksumpia kuin vastaavan kokoisten lasien kestääkseen lumen painon talvella.

Akryylista ja polykarbonaatista tehdyt valokatteet tarvitsevat tästä syystä tiheämmän tukirakenteen kuin kennolevyt tai lasi. Levyjen suositeltu vahvuus riippuu tukien tiheydestä.

valokate akryylista
6mm vahvuinen akryylilevy 750mm tukivälillä
valokatteiden asentaminen terassille
Sama akryylilevy, päällä 4,5kg painoa

Akryylin ja polykarbonaatin työstäminen

Kennolevyjen lisäksi myös akryylia ja polykarbonaattia on helppo työstää itse. Levyjä voi leikata kuviosahalla – varovasti tukevalla alustalla – ja reikiä voi porata helposti akkuporakoneella.

Muistathan, että kiinnitysreiät pitää porata etukäteen ja niiden pitää olla muovin lämpöelämisen takia hieman ruuvia isompia. Lisäksi kiinnitysruuvit tarvitsevat alleen kumiprikan.

Voit lukea lisää akryylin ja polykarbonaatin ominaisuuksista ja työstöstä blogistamme. Youtube-kanavaltamme löytyy myös videot molempien materiaalien työstämisestä.

Terassilasitus


Mikäli sinulla on kysyttävää valokatteista terasseille, ota yhteyttä asiakaspalveluumme ja autamme mielellämme.