Muovien lämpömuovaus

Lämpö- ja tyhjiömuovaus

Lämpömuovaamalla voidaan tehdä muovilevyihin yksinkertaisia taivutuksia tai moniulotteisia muotoja. Taivutukset voidaan tehdä esimerkiksi lankalämmittimellä, kun taas moniulotteisissa kappaleissa tarvitaan yleensä muotti ja tällöin materiaalin lämmittäminen tapahtuu uunissa. 

Olemme tehneet lämpömuovaamalla ja taivuttamalla muun muassa tuulilaseja veneisiin.

Työstötavan ja materiaalin valinta riippuu siitä, millaisia ominaisuuksia muotoiltavalta tuotteelta halutaan. Tähän vaikuttavat myös tuotteen mitat, muoto ja sarjakoko. 

Muovien lämpömuovaus uunissa ja tyhjiömuovaus

Lämpö- ja tyhjiömuovaus ovat menetelmiä, joihin tarvitaan muotti. Muotti nostaa aloituskustannuksen hintaa, mutta sellaisen valmistaminen on kuitenkin selvästi halvempaa kuin ruiskuvalussa käytetyt muotit.

Lämpömuovauksessa muovilevy lämmitetään uunissa ja muotoillaan sekä jäähdytetään muotin päällä. Näin pystytään muovaamaan yksittäiskappaleita tai pieniä sarjoja. 

Tyhjiömuovauksessa muovilevy lämmitetään ja imaistaan alipaineen avulla muotin pintaan vasten, jolloin muotin muodot kopioituvat levyyn. Näin voidaan toteuttaa hyvinkin moniulotteisia muotoja.   

Lämpö- ja tyhjiömuovaukseen erityisen hyvä materiaali on lasinkirkas PETG. Kirkkaista muoveista myös akryyli (PMMA) ja polykarbonaatti (PC) sopivat muovattaviksi. Perusmuoveista hyviä lämpö- ja tyhjiömuovattavia materiaaleja ovat ABS, polystyreeni (PS) ja polypropeeni (PP).

lämpömuovaus
Pullakupu

Muovien lämpötaivuttaminen

Lämpötaivutuksessa muovilevyyn kohdistetaan lämpöä tietylle alueelle esimerkiksi kuumailmapuhaltimella tai lankalämmittimellä, jotta se taipuu. Näin tehdään yksinkertaisia kulmia ja kaaria.

Lämpötaivutukseen soveltuvat pitkälti samat materiaalit kuin lämpömuovaukseen. 

Kirkkaista muoveista akryylia voi taivuttaa vain lämmöllä, koska kylmätaivutettaessa se rikkoutuu. Taivutettuna se säilyttää muotonsa hyvin. Polykarbonaatin lämpötaivuttaminen onnistuu, mutta taivutuskohdan ollessa hyvin pitkä kappale saattaa kaareutua. 

PETG on erinomainen lämpömuovausmateriaali, joten se sopii hyvin myös lämpötaivuttamiseen ja siihen voi tehdä niin teräviä kulmia kuin kaaria. Taivutettu kohta säilyttää muotonsa hyvin. 

Kaikki polyeteenit (PE 300/500/1000) käyttäytyvät työstettäessä samankaltaisesti, ja sopivat lämpötaivutukseen hyvin. Materiaali pyrkii kuitenkin suoristumaan, joten se pitää kiinnittää taivutuksen jälkeen mekaanisesti.

PP-muovin lämpötaivuttaminen onnistuu hyvin, mutta se pyrkii palautumaan muotoonsa kuten polyeteenit. PP pitää siis myös kiinnittää mekaanisesti taivutuksen jälkeen. ABS:n ja polystyreenin (PS) lämpötaivutus onnistuu hyvin ja ne säilyttävät muotonsa taivutuksen jälkeen.


Jos sinulla on kysyttävää muovin lämpömuovauksesta tai taivutuksista, ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Autamme sinua löytämään parhaan materiaalin ja työstötavan.