Mönkijän tuulilasi, pohjapanssari ja muut ideat muovista

Muovimateriaalit sopivat loistavasti mönkijän korjaukseen ja kunnostamiseen. Tässä blogikirjoituksessa kerromme miten muoveja voi mönkijöissä hyödyntää ja kerromme miten asiakkaamme ovat käyttäneet erilaisia muoveja omissa mönkijöissään. Nappaa lisäksi blogista vinkit materiaalien työstämiseen tai ohjeet valmiiksi työstetyn tuotteen tilaamiseen. 

Muovimateriaalit sopivat loistavasti mönkijän korjaukseen ja kunnostamiseen. Tässä blogikirjoituksessa kerromme miten muoveja voi mönkijöissä hyödyntää ja kerromme miten asiakkaamme ovat käyttäneet erilaisia muoveja omissa mönkijöissään. Nappaa lisäksi blogista vinkit materiaalien työstämiseen tai ohjeet valmiiksi työstetyn tuotteen tilaamiseen. 

Uusi tuulilasi mönkijään polykarbonaatista

Ajettaessa mönkijällä maatossa tuulilasi joutuu koetukselle. Polykarbonaatti on mönkijän tuulilasiin kestävä ja turvallinen valinta, koska se kestää iskut lasia paremmin. Hyvän iskunkestävyyden lisäksi polykarbonaatti on myös noin puolet kevyempää kuin lasi. Mikäli mönkijässä on tuulilasinpyyhkijät kannattaa materiaaliksi valita kovapintainen polykarbonaatti, joka on materiaalina tavallisen polykarbonaatin tapaan iskunkestävää, mutta tuulilasinpyyhkijät eivät naarmuta sen pintaa.

Polykarbonaatti on ihanteellinen materiaali työstää, sillä se on iskunkestävää ja sitkeää. Helpon työstettävyyden ansiosta uuden mönkijän lasin valmistus polykarbonaatista onnistuu hyvin kotona. Myös kovapintaisen polykarbonaatin työstäminen onnistuu hyvin, mutta suojaavan kovan pinnoitteen vuoksi sitä voi taivuttaa vain loiville kaarille.

Ohjeita polykarbonaatin työstämiseen ja oikeiden työkalujen valintaan löydät polykarbonaatin materiaalisivuilta, kohdasta “työstö”.

Asiakkaamme tilaama mönkijän tuulilasi

Asiakkaamme Johny Ruotsin Hörnefors:ta oli ostanut käytetyn mönkijän, jonka tuulilasi oli jo parhaat päivänsä nähnyt. Hän löysi sivumme netistä ja tilasi sopivan kokoisen palan kovapintaista polykarbonaattia verkkokaupastamme.

Johny lainasi ystävänsä työkaluja ja he saivat yhdessä tuulilasin työstettyä ja taivutettua muotoonsa ilman ongelmia. Jälkeenpäin Johny kiitteli saamastaan asiakaspalvelusta ja koki saaneensa Muovialta sopivasti ohjausta projektinsa toteuttamiseen.

“Suuret kiitokset Muovialle ammattitaitoisesta asiakaspalvelusta ja opastuksesta puhelimitse.”

Asiakaspalaute

Mönkijän tuulilasi muovista
Asiakkaamme uusi mönkijän tuulilasi kovapintaisesta polykarbonaatista

Mönkijän lasi valmiiksi työstettynä

Materiaalin lisäksi Muovialta on mahdollista tilata uusi lasi mönkijään valmiiksi muotoon sahattuna, tai kokonaan valmiiksi työstettynä, joten lasin työstäminen alusta loppuun itse ei ole välttämätöntä.

Uutta tuulilasia varten tarvitsemme malliksi vanhan tuulilasin tai siitä tehdyn sabluunan. Sabluunan avulla uudesta tuulilasista tulee juuri sopivan kokoinen ja sen kiinnittäminen paikoilleen on helppoa.

Mönkijän pohjapanssari muovista

Ajettaessa mönkijällä maastossa esimerkiksi kivet ja oksat osuvat mönkijän pohjaan ja kuluttavat sitä. Muovi on oiva materiaali pohjapanssariin, sillä se liukuu paremmin tielle osuvien esteiden yli, eikä myöskään kerää talvella lunta mönkijän pohjaan.

Mönkijän pohjapanssariin sopiva materiaali on PE300. PE300 on taipuisaa ja pakkasenkestävää ja, koska kyseessä on polyeteenimuovi, se on myös sitkeää ja kestää hyvin kulutusta. Materiaalia on saatavana mustana ja luonnonvalkoisena, mutta usein asiakkaamme valitsevat mustan, koska se kestää paremmin UV-säteilyä.

Työstä pohjapanssari mönkijään itse tai tilaa valmiina

Uuden pohjapanssarin voi tilata helposti haluamillasi mitoilla valmiiksi työstettynä, mutta pohjapanssarin tekeminen PE300:ta onnistuu hyvin myös kotona.

PE300:a voi sahata sopiviksi paloiksi kuviosahalla tai sirkkelillä. PE300 on myös hitsattava materiaali ja sitä pystyy taivuttamaan kylmänä tai lisää taivutustehoa tarvittaessa myös kuumailmapuhaltimella. Materiaali vaatii kuitenkin aina mekaanisen kiinnityksen ja ruuvikiinnitys on tälle materiaalille paras vaihtoehto. PE300 liimaaminen on hyvin haastavaa.

Osaava asiakaspalvelumme osaa myös neuvoa materiaalin työstämisessä ja tilauksen tekemisessä. Kysy meiltä myös valmiiksi työstettyä pohjapanssaria.

Muut muovin käyttökohteet mönkijöissä

Lasitusten ja pohjapanssarien lisäksi muovilla voi tuunata tai korjata muitakin mönkijän osia. Asiakkaamme esimerkiksi sorvasi mönkijän tukivarren puslat POM-tangosta. POM on tekninen muovi, jolla on pieni kitkakerroin ja hyvä kulutuksen kestävyys.

Mönkijän tukivarren uudet puslat POM-tangosta
Mönkijän tukivarren puslat POM-tangosta

Myös akryyli ja ABS sopivat hyvin mönkijöiden tuunaukseen. Näiden materiaalien hyödyntämisestä on kerrottu kattavasti auton tuunauksesta kertovassa blogissamme. Sivuiltamme löydät myös kattavasti tietoa muovin käytöstä moottorikelkan tuulilaseissa ja työkonelasituksissa.

Blogien kategoriat