Akryylilevyt, kirkkaat (PMMA)

Mittatilaustuotteissa tilauksen minimimaksu on 25 euroa.

Akryylilevyt (PMMA) käyvät lukemattomiin eri käyttökohteisiin. PMMA on säänkestävä materiaali, jota voi koneistaa, lämpömuovata, kiillottaa, maalata ja liimata. Akryylin käyttökohteita ovat mm. ikkunat, valomainokset, akvaariot, kaiteet, kasvihuoneet ja keittiön välitilat. Soveltuu myös erinomaisesti askarteluun.

Helppo työstettävyys, mittatarkka, pieni vedenimeytyminen, jäykkä, elintarvikekelpoinen, UV-säteilynkesto, pakkasenkestävä, hyvä sähköneristyskyky,  liimattava, maalattavissa, silkkipainettavissa, lämpömuovattava, syvävedettävä.

Materiaalin ominaispaino 1,2 g/cm3 (esimerkiksi 1 mm vahvuinen 1 m2 levy painaa noin 1,2 kg).

 

Visuaalinen laadun määrittely

Määrämittaiset palat:

  • Hyväksyttävät virheet alueella 500 x 500mm:
  • – Ohut naarmu max 0,5mm x 20mm, 1kpl
  • – Kolo / painauma max 2mm, 1kpl

Valmiit palat:

  • Hyväksyttävät virheet alueella 500 x 500mm:
  • – Ohut naarmu max 0,5mm x 50mm, 2kpl
  • – Kolo / painauma max 3mm, 2kpl

Akryyli eli PMMA on materiaalina hyvin kovaa, ja siksi murtumis-/lohkeamisherkkää.  Materiaalissa on suojakalvot molemmin puolin. Siitä huolimatta työstettäessä kannattaa varoa pintaa, jotta se ei pääse naarmuuntumaan.

Sahaus

Akryyliä voi leikata kuviosahalla, vannesahalla tai kenttäsirkkelillä. Sitä ei pysty rälläköimään rikkoontumisvaaran vuoksi.  Leikkaavan terän terävyys kannattaa tarkistaa. Käytä mieluiten tiheähampaista terää. Onnistuaksesi kappale on tuettava hyvin tasaista pintaa vasten jottei se liiku terän mukana. Hidas eteneminen on akryylin kanssa valttia.

Poraus

Akryylin poraaminen onnistuu terävillä puuterillä tai muoville tarkoitetuilla erikoisporanterillä. Jälleen kappaleen tuenta on tärkeää. Poraamista ei kannata tehdä tyhjän päällä, vaan se on tuettava tasaista pintaa vasten.

Ruuvikiinnitys

Akryyli soveltuu kiinnitettäväksi ruuveilla, mutta vaatii onnistuakseen esireiät. Itseporautuvia ruuveja ei voi käyttää. Reikien tulee olla muutaman millin suurempia kuin itse ruuvi on, koska muovit elävät lämpötilojen mukaan. Reiän ollessa liian pieni, on riski että pleksi rikkoutuu lämpölaajentumisen takia. Lisäksi ruuvinkannan ja pleksin väliin suosittelemme kumiprikkaa, jolloin kiinnitykseen tulee joustoa.

Taivutus

Akryyliä ei voi taivuttaa kylmänä kuin hyvin loivalle kaarelle. Jotta akryyliin saa teräviä kulmia tai kaaria, se tarvitsee lämpöä. Jos kappaleen koko ei ole kovin suuri, voit käyttää kuumailmapuhallinta tai muita lämmittimiä. Akryyli tarvitsee taipuakseen yli 120 astetta. Lämmittäminen kannattaa aina aloittaa hieman kauempaa, jottei materiaali lähde sulamaan tai kuplimaan. Taivutettu kohta säilyttää muotonsa hyvin.

Liimaus

Akryyli on helposti liimattava materiaali. Akryyliä liimattaessa suositeltava liima on Acrifix 192.

Maalaus

Akryyli on helposti maalattavissa oleva materiaali. Maaleina voidaan käyttää mm. öljy-, alkydi-, spray- ja akryylimaaleja sekä maalitusseja

 

Henkilösuojaimien käyttö

Muoveja koneistettaessa kannattaa käyttää henkilösuojaimia. suojalasit, hanskat (terävät reunat) ja kuulosuojaimet ovat suositeltavia.

PMMA Peruslaatu

Peruslaadun akryylin molemmat puolet on kiiltäväpintaisia.

PMMA Heijastamaton

Heijastamattoman akryylin toinen puoli on mattapintainen. Se ehkäisee heijastumia levyn pinnasta. Heijastamatonta akryyliä käytetään mm. keittiöiden välitiloissa ja taulujen suojamuoveina. Levy asennetaan mattapinta ulospäin, kirkas pinta taustaa vasten. Levyn tulee olla täysin kiinni taustassa, muuten tausta näyttää sumealta.

Väri Erityistieto Vahvuus (mm) Pituus (mm) Leveys (mm) Hinta €/kpl (sis. Alv. 24%)
Kirkas Peruslaatu 1.5 1910 200 7.56 

1 kpl

Kirkas Peruslaatu 2 460 230 2.75 

1 kpl

Kirkas Peruslaatu 2 430 252 2.83 

2 kpl

Kirkas Peruslaatu 2 645 175 2.94 

1 kpl

Kirkas Peruslaatu 2 470 300 3.67 

4 kpl

Kirkas Peruslaatu 2 410 350 3.73 

1 kpl

Kirkas Peruslaatu 2 487 315 3.99 

1 kpl

Kirkas Peruslaatu 2 500 370 4.82 

1 kpl

Kirkas Peruslaatu 2 560 350 5.11 

1 kpl

Kirkas Peruslaatu 2 465 440 5.33 

1 kpl