Muovin laserleikkaus ja -merkintä

Muovin laserleikkaus ja -merkintä

Laserleikkaus on nopea ja kustannustehokas tapa leikata muovilevyä muotoon viimeistellysti. Parhaiten laserleikkaus soveltuu akryylin leikkaamiseen. Myös muita muoveja voidaan leikata laserilla tiettyihin vahvuuksiin asti. Katso alla olevasta taulukosta, mitkä muovimateriaalit soveltuvat laserleikkaukseen. 

Laserleikkauksessa leikataan kappaleita irti muovilevystä lasersäteellä, joka polttaa materiaalia pois määritetyltä leikkauspolulta. Laserleikkaus, kuten vesileikkauskin, on siis läpileikkausta ja sillä ei voi tehdä materiaaliin pintakuvioita kuten CNC-koneistamalla. Laserilla voi kuitenkin tehdä merkintöjä ja kaiverruksia. Materiaalihukka laserleikkauksessa on pieni.

Kaikki muodot, jotka voidaan piirtää viivoiksi, ovat toteutettavissa laserilla. Erittäin monimutkaisten kuvioiden leikkaus on mahdollista. Laserilla leikkausjälki on siisti ja tarkka eikä muuta viimeistelyä tarvita.

Milloin valita laserleikkaus?

Laserleikkaus tehdään yleensä tasokoneella, jossa leikkuupää liikkuu x- ja y- suuntaisilla akseleilla. Laserleikkaus on hyvä valinta erityisesti ohuita muovilevyjä leikattaessa ja se soveltuu niin yksittäiskappaleiden kuin sarjojenkin leikkaamisen. Lasersäteen paksuus on vain noin 0,05 mm, joten sillä onnistuu hyvin pienien ja tarkkojen kuvioiden leikkaaminen.

Laserleikkausta voidaan käyttää esimerkiksi kylttien ja opasteiden, avaimenperien, koristeiden, korujen ja muiden esille tulevien tuotteiden valmistukseen.

Laserleikattu näppäimistön suoja
Näppäimistön suoja

Laserleikkaukseen soveltuvat muovimateriaalit

Parhaiten laserleikkaukseen soveltuu akryyli (PMMA). Laserilla akryylin leikkausreuna on kiiltävä, lasinkirkas ja siisti. Pystymme tarjoamaan laserleikkausta jopa 20mm vahvuiseen levyyn.

Muita laserleikattavia materiaaleja ovat mm. PETG, ABS, PE ja polykarbonaatti (PC). Allaolevasta taulukosta näet, millaisiin vahvuuksiin saakka niitä on mahdollista leikata.

Laserleikkaukseen sopivat materiaalit vahvuuden mukaan

Lasermerkintä

Lasermenetelmällä muovimateriaaleihin saadaan tehtyä nopeasti ja kustannustehokkaasti kestävät merkinnät tai kaiverrukset. Lasermerkintä mahdollistaa tuotteen yksilöinnin esimerkiksi kuvalla, tekstillä, logolla tai QR- tai viivakoodilla. Laserilla tehdyt merkinnät pysyvät muuttuvissa ja vaativissakin olosuhteissa ja se on myös ympäristöystävällinen tapa merkitä tai kaivertaa muovituotteita.

Lasermerkintään soveltuvat muovimateriaalit

Useat muovimateriaalit soveltuvat lasermerkintään: akryyli (PMMA), polykarbonaatti (PC), polyeteeni (PE), POM, ABS, PETG, PTFE ja PVDF.

Akryylistä laserleikattu lamppu, johon on lasermerkattu kuvio
Laserleikattu kappale, johon on tehty kuvio lasermerkkaamalla.

Jos olet kiinnostunut laserleikkauspalveluistamme, ota yhteyttä asiakaspalveluumme!