Muovin vesileikkaus

Muovin vesileikkaus

Vesileikkaus (vesisuihkuleikkaus) soveltuu etenkin pehmeille muovimateriaaleille. Se on nopea ja edullinen tapa leikata muovilevyä. Leikatut kappaleet ovat mittatarkkoja ja leikkausjälki etenkin ohuissa kappaleissa on siisti ja mattapintainen.

Vesileikkaus tehdään ohuella, hyvin korkeapaineisella vesisuihkulla. Vesisuihkun halkaisija on n. 0,1-0,3 mm. Veden paine ja leikkausnopeus säädetään materiaalin vahvuudelle ja muille ominaisuuksille sopivaksi. Myös leikkauspinnan laatuun voi vaikuttaa. 

Muovimateriaaleille soveltuu yleensä puhdasvesileikkaus, mutta tarvittaessa voidaan käyttää myös veden ja abrasiivin (hiekan) sekoitusta.

Milloin valita vesileikkaus?

Vesileikkauksen etuna on, että se ei tuota lämpöä eikä näin aiheuta materiaalin taipumista tai sulamista. Vesileikkaus ei siis muuta materiaalin ominaisuuksia ja leikkausjälki on siisti ja mattapintainen. Muuta viimeistelyä ei yleensä tarvita. 

Vesileikkaus soveltuu sekä ohuille että paksuille muovilevyille toisin kuin laserleikkaus, joka soveltuu parhaiten korkeintaan 5-6 mm vahvuisille muovilevyille materiaalista riippuen. Akryyli tekee tässä poikkeuksen ja laserilla voi leikata jopa 20 mm vahvuista akryylilevyä. 

Vesileikkaus on hyvä valinta, kun sarjakoot ovat suuria. Tyypillisiä vesileikattuja tuotteita ovat esimerkiksi tiivisteet, jigit, sapluunat, erilaiset koneenosat ja muut teollisuuden tarvitsemat osat, mutta vesileikkaus soveltuu myös esimerkiksi design-tuotteiden valmistamiseen. 

Vesileikkaamalla voidaan tehdä lähes millaisia muotoja tahansa, myös terävät sisäkulmat ovat mahdollisia. Vesileikkaus tehdään pääsääntöisesti 3-akselisesti, mutta nykyään myös 5-akselinen leikkaus ja viisteleikkaus ovat mahdollisia. 

Vesileikkaus on läpileikkausta, joten sillä ei voida tehdä pintakuvioita kuten CNC-koneistamalla. Kuten laserleikkauksessakin, vesileikkauksen materiaalihukka on pieni.

Vesileikkaukseen sopivat materiaalit

Useimmat muovit soveltuvat hyvin vesileikkaukseen: ABS, polykarbonaatti (PC), polyeteeni (PE), polypropeeni (PP), polystyreeni (PS) ja polyuretaani (PUR). Akryyli ei sovellu vesileikattavaksi kovuutensa takia, mutta sitä voi leikata esimerkiksi laserilla.


Jos olet kiinnostunut vesileikkauspalveluistamme, ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Autamme mielellämme!