Pleksi-ikkuna

Pleksi-ikkunat ulkorakennuksiin voi tehdä akryylistä, polykarbonaatista tai PETG:stä

Pleksi-ikkuna on turvallinen ratkaisu.

Piharakennuksissa pleksi-ikkuna on erinomainen ratkaisu. Kun mietinnässä on esimerkiksi varaston ikkuna, leikkimökin ikkuna tai vaikkapa ikkuna autokatokseen, on pleksi-ikkuna optimaalinen valinta. Pleksi soveltuu ikkunaratkaisuksi käytännössä kaikkiin ulkorakennuksiin. Pleksiä käytetään yleisesti myös terassilasituksissa ja valokatteissa. Pleksistä voit hyvin rakentaa myös ilmastointikoneen poistoikkunan.

Materiaalin valinta pleksi-ikkunaksi

Pleksi-ikkunan materiaali valitaan käyttötarkoituksen mukaan. Itsessään pleksi sanana, on puhekielen ilmaisu, joka pitää sisällään useamman, erilaisia ominaisuuksia sisällään pitävän, kirkkaan muovimateriaalin. Yleisimmin pleksiksi ymmärretään akryyli, polykarbonaatti ja PETG. Nämä kaikki ovat lasinkirkkaita materiaaleja, jotka sopivat pleksi-ikkunaksi.

Tilaa materiaalit tästä:

Miten säästät energiaa ikkunaeristyksellä?

Pleksi-ikkuna akryylista

Akryyli pleksi-ikkunana on seitsemän kertaa lasia kestävämpää. Se on turvallinen valinta esimerkiksi leikkimökkiin. Se ei rikkoontuessaan aiheuta sirpaleita, vaan lohkeaa suuriksi palasiksi. Lasiin verrattuna pleksi-ikkuna painaa vain noin puolet. Akryyli on erinomainen valinta myös terassin ja parvekkeen lasituksiin ja kaiteisiin. Akryylia on saatavana myös sävytettynä, jos haluaa tummentaa lasin vähentääkseen auringonpoltetta.

Polykarbonaatti tuo pleksi-ikkunalle murtosuojan

Valitsemalla pleksi-ikkunan materiaaliksi polykarbonaatin (PC), saat ikkunasta murtosuojatun. Se on täysin iskunkestävä materiaali. Polykarbonaatti on kuitenkin akryylia pehmeämpää pinnaltaan, joten se naarmuuntuu herkemmin. Materiaali soveltuukin käytettäväksi kohteissa, joissa ikkunat tarvitsevat kovaa iskusuojaa esimerkiksi murtoja tai ilkivaltaa kohtaan. Sitä käytetään yleisesti esimerkiksi hallin tai varaston ikkunana.

Kovapintaisessa PC:ssä parhaat ominaisuudet pleksi-ikkunaksi

Premium-tason ratkaisu pleksi-ikkunaksi on kovapintainen polykarbonaatti (PC). Siinä on akryylin ja polykarbonaatin parhaat puolet samassa paketissa. Se on täysin iskunkestävää. Pinnoitteensa ansiosta se ei myöskään naarmuunnu. Kovapintainen polykarbonaatti on materiaalina kirkkaista muoveista arvokkainta, mutta ominaisuuksiensa vuoksi se sopii useimpiin käyttötarkoituksiin. Jos pleksi-ikkunalle tärkeät ominaisuudet ovat iskunkestävyys ja naarmuuntumisen kesto, on kovapintainen polykarbonaatti paras ratkaisu. Sitä käytetäänkin myös ammattikäytössä esimerkiksi traktorin lasina, metsäkoneen ikkunana, kaivureiden lasituksessa ja myös ulkorakennusten pleksi-ikkunana, jos siihen voi kohdistua iskuja ja naarmuuntumisvaaraa.

PETG:n ominaisuudet pleksi-ikkunakäytössä

PETG pleksi-ikkunana on myös oiva ratkaisu. Ominaisuuksiltaan se on akryylin ja polykarbonaatin väliltä. Iskuja se kestää paremmin kuin akryyli, mutta ei yllä iskunkestävyydessään aivan polykarbonaatin tasolle. Pinta PETG:ssä on kovempi kuin tavallisessa polykarbonaatissa, mutta ollen kuitenkin herkempi naarmuuntumaan kuin akryyli tai kovapintainen polykarbonaatti. PETG:tä käytetään erilaisina pleksi-ikkunaratkaisuina, mutta myös mönkijöiden ja moottorikelkkojen laseina.

Varaston ikkuna pleksistä

Miksi valita pleksi-ikkuna lasin sijaan?

Pleksi-ikkunan ominaisuudet lasiin verrattuna ovat ulkokäytössä erinomaiset. Oikeanlaisen pleksi-ikkunamateriaalin voit valita käyttökohteen mukaan. Ykkösasia usein on turvallisuus. Pleksi-ikkuna kestää akryylimateriaalia käytettäessä seitsemän kertaa paremmin iskuja kuin lasi. Polykarbonaattia käytettäessä se on käytännössä rikkoontumaton. Akryyli ja polykarbonaatti läpäisevät valoa yhtä hyvin kuin lasi – akryyli jopa lasia paremmin. Pleksi-ikkuna on myös puolet kevyempi kuin lasi, joten se soveltuu erilaisiin asennuksiin hyvin. Pleksit ovat myös UV-säteilyltä suojattuja ja kestävät suuriakin lämpötilavaihteluita hyvin.

Työstettävyys on lasiin verrattuna täysin eri tasolla. Lasia on tunnetusti haastava työstää. Akryyliä ja polykarbonaattia voi työstää useilla eri tavoilla. Muovilevyjä voi helposti sahata, porata, koneistaa taivuttaa ja niin edelleen.

Pleksi-ikkunan työstäminen ja asennus

Pleksi-ikkunan materiaalia on helppo työstää. Muutama asia on kuitenkin hyvä ottaa huomioon. Akryylia voit helposti sahata, porata, lämpömuovata ja laserleikata. Kovuutensa vuoksi se on kuitenkin lohkeamisherkkää, joten työstettävä kappale tulee tukea hyvin alustaa vasten. Voit sahata pleksejä esimerkiksi kuviosahalla, vannesahalla tai sirkkelillä.

Lue lisää akryylin työstämisestä blogistamme.

Polykarbonaatti ei lohkea, joten sen käsiteltävyys on vielä helpompaa. Sekä akryylin että polykarbonatin poraamisessa voi käyttää teräviä puuporan teriä tai nimenomaan muoville suunniteltuja erikoisteriä. Huomioithan, että porattavien reikien tulee olla muutaman millin suurempia kuin itse ruuvi lämpöelämisen vuoksi. Reiät tulee porata etukäteen, eli itseporautuvia ruuveja ei voi käyttää. Polykarbonaatti ei sovellu laserleikattavaksi, toisin kuin akryyli ja PETG.

Lue lisää polykarbonaatin työstämisestä blogistamme.

Asennuksen voit tehdä joko ruuveilla, listoilla tai silikonilla. Huomioi listakiinnityksessä, että lämpöelämiselle tulee jättää tilaa noin 5mm kullekin sivulle.

Ohjeita akryylin työstämiseen:

Ohjeita polykarbonaatin työstämiseen:

Tarjoamme työstöpalveluita, kuten muotoonleikkauksia, porauksia ja muita koneistuksia.

Mikäli sinulla on kysyttävää pleksi-ikkunoista, ota yhteyttä asiakaspalveluumme ja autamme mielellämme.