Omannäköisen kasvihuoneen rakentaminen

Kaikkien kasvihuoneiden ei tarvitse olla samanlaisia. Tuijalla oli ennen ollut pihassaan kahdeksankulmainen huvimaja, jonka betonipohja oli edelleen paikoillaan, joten hän päätti rakentaa sen päälle samanmuotoisen kasvihuoneen. Tässä artikkelissa hän esittelee kasvihuoneensa rakennusprosessin vaihe vaiheelta.

Kaikkien kasvihuoneiden ei tarvitse olla samanlaisia. Tuijalla oli ennen ollut pihassaan kahdeksankulmainen huvimaja, jonka betonipohja oli edelleen paikoillaan, joten hän päätti rakentaa sen päälle samanmuotoisen kasvihuoneen. Tässä artikkelissa hän esittelee kasvihuoneensa rakennusprosessin vaihe vaiheelta.

Oma kasvihuone oli ollut haaveena jo pitkään. Olin saanut ystäviltäni maistiaisia “oman maan” kurkuista, tomaateista ja chileistä, mikä vain lisäsi innostustani.

Pihallamme oli aikoinaan ollut 8-kulmainen huvimaja, jonka rapistunut runko oli purettu pois. Jäljellä oli jykevä, täysin ehjä betonilaatta, joka vain odotti seiniä ympärilleen. Projektin alussa mietitytti, miten onnistuisimme rakentamaan kasvihuoneen kahdestaan. Olemme kyllä käteviä käsistämme, mutta emme olleet aiemmin tehneet näin suuria rakennusprojekteja.

8-kulmaisen kasvihuoneen betonipohja

Kasvihuoneen rakentaminen

Alusta asti oli selvää, että runko tehtäisiin puusta. Seinien ja katon materiaaliksi valittiin kirkas akryyli. Kattoon laitettaisiin kaksi tuuletusluukkua, joihin asennettaisiin automaattiavaajat.

Teimme betonilaatan ympärille kyllästetystä puusta kehikon, johon pystytolpat oli helppo kiinnittää kulmarautojen avulla. Pystypuiden yläpäähän laitoimme vaakatuet, joihin kiinnitimme kattorimat.

Akryylien kiinnittäminen

Akryylejä kiinnittäessä pyrimme tekemään mahdollisimman vähän reikiä välttyäksemme lämpöelämisen aiheuttamilta rikkoutumisilta. Jätimme akryylien väliin pienet raot ja puristimme aluslaattojen ja ruuvien avulla levyt runkoon kiinni.

Olimme valinneet seinän ja katon akryylin vahvuudeksi 8 mm materiaalin. Vaikka olen ollut muovien kanssa tekemisissä yli 20 vuotta, muovin jäykkyys pääsi silti yllättämään: alareunan 1200 mm tukiväli oli liian leveä ja levy oli täysin notkolla. Saimme onneksi ratkaistua tämän ongelman lisäämällä ylävaakatukeen korokkeen, johon akryyli pääsi nojaamaan ja suoristui.

Kasvihuoneen katto painunut kuopalle liian harvan tukirakenteen takia
Notkahtanut kattolevy

Kasvihuoneen viimeistelyt

Tuuletusluukkuja varten teimme kasvihuoneen kattoon aukot kuviosahalla ja niihin puusta kehykset, joihin kiinnitimme avaajat. Oven teimme 12mm akryylistä, koska emme halunneet siihen kehyksiä vaan saranoimme sen suoraan runkoon kiinni.

Viimeiseksi laitoimme vielä kasvihuoneen pysty- ja kattosaumojen päälle peltilistat, jotta tuuli ja vesi eivät pääse lahottamaan puista runkoa.

Valmis kotoisa kasvihuone

Niin se vain valmistui kesäksi ja pääsimme nauttimaan oman maan mauista.

Valmis 8-kulmainen kasvihuone

Kasvihuoneelle on ollut käyttöä myös kesän jälkeen. Syksyllä oli mukavaa katsella kirkkaan katon läpi revontulia ja juoda kuumaa kaakaota. Eikä ollut yhtään hullumpi idea laittaa sinne joulukuusi ja lyhtyjä keskellä pimeää kautta.

Kasvihuone joulukoristeilla

Jos inspiroiduit rakentamaan oman kasvihuoneesi, sivuiltamme löytyy paljon tietoa oikeiden materiaalien valinnasta sekä vinkkejä itse rakentamiseen. Tässä videossa esitellään akryylin työstäminen eri työkaluilla.

Tässä projektissa käytettiin akryyliä, mutta kasvihuoneen voi tehdä myös polykarbonaatista tai kennolevyistä.

Blogien kategoriat