Räätälöidyt tuotteet
Usein muovimateriaaleihin tarvitaan jonkinlaista koneistamista. Me pystymme tarjoamaan laajan valikoiman erilaisia työstömenetelmiä.
Pyydä tarjous asiakaspalvelustamme!
Työstömenetelmän valinta riippuu useista tekijöistä, kuten kappaleen muodosta, materiaalista, tuotteen mittatarkkuudesta ja kappalemäärästä.
Sahaus määrämittaan ja muotoon
Yleisin työstö on materiaalin leikkaus määrämittaiseksi. Automaattisahallemme pystymme sahaamaan suuria sarjoja mittatarkasti ja nopeasti aina 60 mm paksuuteen saakka. Pyörösahalla leikkaamme puolestaan pieniä sarjoja aina 150mm paksuuteen asti.
Manuaalinen työstö
Manuaalinen työstö tarkoittaa materiaalin käsittelyä esim. akkuporakoneen tai kuviosahan avulla. Näitä käytetään, kun kappalemäärä on pieni eikä kappaleiden tarvitse olla kovin mittatarkkoja. Manuaalisesti tehdään mm. levyihin muotoja ja reikiä, kulmien ja reunojen pyöristyksiä, sekä aukotuksia.
CNC-koneistus
CNC-ohjatuilla työstökeskuksilla pystymme toteuttamaan suuria sarjoja erittäin mittatarkasti. Pystymme tarjoamaan 3-, 4- ja 5-akselista jyrsintää, sekä sorvausta.
Lämpömuovaus
Lämpömuovausta tarvitaan, kun levymäiseen kappaleeseen tulee taivutuksia tai muita moniulotteisia muotoja sarjakoon ollessa pieni. Yksinkertaisia taivutuksia ja muotoja pystytään valmistamaan erilaisten lämpömuovauskoneiden, kuten lankalämmittimien avulla. Moniulotteisissa kappaleissa tarvitaan usein muotti ja tällöin materiaalin lämmittäminen tapahtuu uunissa. Muotti nostaa aloituskustannuksen hintaa.
Taivuttaminen kylmänä
PC, PETG ja ABS -levyjä pystyy taivuttamaan ilman lämmittämistä. Näitä voi jännittää kaarelle, mutta myös kantata terävän kulman ilman rikkoutumisen vaaraa. Kanttaaminen on nopea ja edullinen tapa valmistaa yksinkertaisia tuotteita.
Liimaus
Liimaamalla pystytään kokoamaan erilaisia laatikoita, esitetelineitä ja jopa huonekaluja. Liimasaumoista tulee siistejä ja erittäin kestäviä. Yleisimmät liimattavaksi soveltuvat muovit ovat PMMA, PC, PETG, ABS ja PVC.
Tyhjiömuovaus
Tyhjiömuovausta käytetään tuotteissa, joissa sarjakoko on useampia kymmeniä ja niissä on moniulotteisia muotoja. Muovattava materiaali lämmitetään ja imetään alipaineen avulla muotin päälle. Kappaleen jäähtymisen jälkeen kappaleeseen koneistetaan tarvittavat reiät ja aukot. Tyhjiömuovattavia materiaaleja ovat mm. ABS, PS, PETG, PMMA, ja PP.
Hitsaus
Muovia hitsaamalla pystytään valmistamaan esim. laatikoita, putkistoja ja altaita. Yleisimmät hitsattavat materiaalit ovat PE300, PP, PVC ja PVDF. Hitsausta käytetään usein teollisissa ratkaisuissa, joissa tärkeintä on materiaalin kestävyys ja sauman tiiveys.
Laserleikkaus
Laserleikkausta käytetään useimmiten akryyliin (PMMA). Laserilla akryylin reuna on kiiltävä ja siisti, eikä tarvitse erikseen viimeistelyä. PMMA:lla leikkauksen laatu ja toleranssit ovat hyvät jopa 25 mm vahvuiseen levyyn saakka. Akryyliä laserleikatessa on leikkausjälki täysin lasinkirkas.
Mitkä muovimateriaalit soveltuvat laserleikkaukseen?
- Parhaiten laserleikkaukseen soveltuu akryyli (PMMA). Siinä leikkauksen laatu ja toleranssit ovat hyvät jopa 25 mm vahvuiseen levyyn saakka. Akryyliä laserleikatessa on leikkausjälki täysin lasinkirkas.
- Muita laserleikattavia muovimateriaaleja ovat: PE, PA, PP, POM, PETG, ABS ja PS. Näistä PE, PA ja PP sulavat pahoin leikatessa ja siksi suositellaan leikattavan vain ohuita (maks. 5 mm vahvuisia) levyjä. Myös POM, PETG, ABS ja PS levyissä saattaa ilmentyä jonkin verran sulamista, joten maksimi vahvuudeksi laserleikkaukseen suositellaan 6 mm vahvuisia levyjä. Materiaalin sulaminen huonontaa leikkausjälkeä ja heikentää toleransseja.
- Polykarbonaatista (PC) laserleikkaukseen soveltuvat ainoastaan ohuet (<1 mm) kalvot.
- Laserleikkaukseen EIVÄT sovellu PVC, PTFE (teflon) ja PC.
Vesileikkaus
Vesileikkaus soveltuu useimmille muovilaaduille ja se on nopea ja edullinen tapa leikata materiaalia. Tätä menetelmää käytetään, kun sarjakoot ovat suuria. Leikatut kappaleet ovat mittatarkkoja, leikkausjälki on ohuissa kappaleissa siisti ja mattapintainen.
Pyydäthän tarjouksen asiakaspalvelustamme!