Muovin työstäminen käsin

Muovin työstäminen käsin

Yleisin tarjoamamme työstö on muovien leikkaaminen määrämittaiseksi. Teemme myös monenlaisia käsintyöstöjä tilauksiin, joiden kappalemäärä on pieni. Käsin tehtyihin työstöihin sisältyvät mm. muotoonleikkaukset, reikien poraaminen ja terävyyksien poisto. Teemme myös kylmätaivutuksia.

Muovin määrämittaan sahaaminen

Kaikkia materiaalejamme voi tilata määrämittaan sahattuna. Automaattisahallemme pystymme sahaamaan suuria sarjoja mittatarkasti ja nopeasti aina 60 mm paksuuteen saakka. Sahan tarkkuus on 0,3 mm.

muovin työstäminen
Terraarion lattiamuovit, jotka on leikattu sopivan kokoisiksi.

Muovien muotoonleikkaukset

Jos tarvitset kappaleita, jotka ovat tyypillisten suorakulmioiden sijaan pyöreitä tai muita muotoja, tämä onnistuu kuviosahalla. Muotoonleikkaamalla tehdään muun muassa erilaisia ikkunoita työkoneisiin ja veneisiin sekä pöydän suojalevyjä

Kaikista materiaaleistamme on mahdollista leikata erilaisia muotoja. Kuviosahalla työstettäessä jälki ei kuitenkaan ole yhtä mittatarkkaa kuin määrämittaan sahatuissa tai cnc-koneistetuissa paloissa.

Muotoonleikkaamista varten tarvitsemme joko tarkat mitat tai sapluunan halutusta muodosta. Hyvä materiaali sapluunalle on vahva pahvi. Jos olet tilaamassa uutta ikkunaa esimerkiksi traktoriin ja sinulla on vielä alkuperäinen ikkuna tallella, sekin sopii hyvin sapluunaksi.

Leikatun muovin reunat voivat olla hyvin terävät, joten teemme myös reunojen terävyyden poistoja joko alajyrsimellä tai käsin erityistyökaluilla.

Kirkkaiden muovien kuten akryylin reunat ovat sahaamisen jälkeen sameat. Viimeistellyn lopputuloksen saamiseksi voimme kiillottaa reunoista taas lasinkirkkaat.

Muovilevyjen kylmätaivutukset

Muovilevyihin voi tehdä taivutuksia kylmäkanttaamalla. Tämä työstötapa sopii parhaiten polykarbonaateille ja useimmille perusmuoveille.

Polykarbonaattia voi kylmätaivuttaa ilman rikkoutumisvaaraa. Se saattaa kuitenkin palautua hieman taivutuksen jälkeen, joten sitä pitää yleensä taivuttaa hieman enemmän kuin tarvitsisi. Kovapintaista polykarbonaattiakin voi kylmätaivuttaa, mutta sen pinnoite rikkoutuu taitekohdasta. Tämä ei vaikuta muovin ominaisuuksiin, mutta pinta näyttää taitoksen kohdalla hämähäkinseittimäiseltä.

muovin työstäminen
Teline sähköauton laturille

Polyeteenit (PE 300/500/1000) sopivat kylmäkanttaamiseen hyvin. Materiaali pitää kuitenkin aina kiinnittää taivuttamisen jälkeen mekaanisesti, koska muuten se palautuu alkuperäiseen muotoonsa. 

PP-muovi käyttäytyy kylmätaivutettaessa samankaltaisesti kuin polyeteenit. Se pitää siis myös kiinnittää taivuttamisen jälkeen mekaanisesti paikoilleen suoristumisen välttämiseksi.

Reikien työstöt muoviin

Voimme porata muoveihin reikiä esimerkiksi ruuvikiinnitystä varten akkuporakoneella. Jos on tarvetta suuremmille aukoille, kuten pistorasioiden paikat keittiön välitilalevyyn, se onnistuu reikäporasahalla. 

Toimitathan meille kuvan reikien sijainnista kappaleissa tai merkitse ne mahdolliseen sapluunaan. Kuva voi olla vain yksinkertainen piirros, johon on merkitty selkeästi reikien etäisyydet ja muu olennainen tieto.


Jos tarvitset haluamiisi muovikappaleisiin työstöjä, ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Autamme mielellämme!