Kokoonpano ja viimeistely

Kokoonpano ja viimeistely

Sen lisäksi, että teemme työstöjä tilaamiisi kappaleisiin, voimme myös kasata ne valmiiksi tuotteeksi. Olemme tehneet asiakkaillemme mm. laitteiden suojia, vitriinejä, laatikoita pienoismallien ja taideteosten päälle sekä rahankeräyskartioita. 

Kokoonpanotyöstöihin sisältyvät muovien liimaaminen, hitsaaminen ja muut erilaiset kiinnitykset.

Pystymme tekemään monimutkaisia kokoonpanoja, jotka muodostuvat useista osista. Teemme näihin myös viimeistelyjä, kuten terävyyden poistoja ja kirkkaiden muovien reunojen kiillotusta.

Muovien hitsaus

Muovia hitsaamalla pystytään valmistamaan esimerkiksi laatikoita, putkistoja ja altaita. Hitsausta käytetään usein teollisissa ratkaisuissa, mutta myös erilaisissa kokoonpanoissa. Hitsauksen lopputuloksena ovat hyvin tiiviit ja kestävät saumat. Muovilevyjen päähitsausmenetelmät ovat pusku- ja lankahitsaus.

Yleisimpiä hitsattavia materiaaleja ovat perusmuoveista polyeteeni (PE 300), polypropeeni (PP) ja PVC. Erikoismuoveista PVDF.

vesisäiliö pe300 kokoonpano
Hitsaamalla tehty vesisäiliö PE 300 -muovista.

Muovien liimaus

Liimaamalla pystytään kokoamaan erilaisia laatikoita, esitetelineitä ja jopa huonekaluja. Muovien liimaamiseen käytetään niille tarkoitettuja erikoisliimoja, jotka tekevät liimaussaumoista kestäviä ja siistejä. Liimaaminen soveltuu parhaiten kirkkaille muoveille, mutta muutamien perusmuovienkin liimaus onnistuu.

Akryyli (PMMA), polykarbonaatti (PC) ja PETG ovat kaikki helposti liimattavia materiaaleja. Myös kovapintaista polykarbonaattia voi liimata, mutta se vaatii pinnoitteen poistamisen liimauskohdasta.

Perusmuoveista ABS, PVC ja polystyreeni (PS) ovat helposti liimattavia materiaaleja. ABS:lle paras liima on asetoni, mutta sille sopivat myös useimmat muoveille tarkoitetut liimat. Polystyreeni liimautuu helposti yleisimmillä muoviliimoilla.

Polyeteeneille, polypropeenille (PP) ja teknisille muoveille paras vaihtoehto on mekaaninen kiinnitys ruuveilla.

Valuma_allas PVC kokoonpano
PVC:stä liimaamalla koottu valuma-allas akkujen alle.

Muovien ruuvikiinnitys

Kaikki muovit eivät sovellu liimattavaksi, joten tällaisissa tilanteissa paras vaihtoehto on ruuvikiinnitys. Kiinnityksessä kannattaa huomioida muovien lämpöeläminen: ne laajenevat lämpötilan noustessa ja kutistuvat sen laskiessa. Tämä on tärkeää muistaa etenkin ulos sijoittuvissa käyttökohteissa. Ruuvien kiinnitysreiät täytyy tehdä hieman suuremmiksi kuin käytettävät ruuvit.

Muovit soveltuvat hyvin ruuvikiinnitykseen. Jokaisella muovilla on kuitenkin ominaisuutensa, jotka tulee huomioida reikiä ja kiinnityksiä tehdessä. 

Kirkkaat muovit eli akryyli (PMMA), polykarbonaatti (PC) ja PETG vaativat aina kiinnitysreikien poraamisen etukäteen ja ne tarvitsevat ruuvin kannan alle kumiprikat, jotta kiinnitykseen tulee joustoa. Liian pienet kiinnitysreiät tai kumiprikan puuttuminen saattaa johtaa akryylin rikkoutumiseen lämpöelämisen takia. Samasta syystä jopa iskunkestävän polykarbonaatin rei’issä voi esiintyä väärin kiinnitettynä jännityssäröilyä. 

Huuva jonka teimme Jäälin koululle
Jäälin koululle rakennettu huuva

Polyeteenien (PE 300/500/1000) ja polypropeenin (PP) kiinnitys onnistuu hyvin ruuveilla tai vaikka pop-niiteillä. Nämä materiaalit ovat hyvin sitkeitä eivätkä rikkoudu lämpölaajenemisen takia, mutta kiinnitysreiät on silti suositeltavaa tehdä hieman ruuvia suuremmiksi. Näiden materiaalien lämpölaajeneminen on suurta, joten lämpötilan noustessa voimakkaasti kiinnitysten välillä saattaa esiintyä pullistumista.

ABS ja polystyreeni (PS) sopivat myös hyvin ruuvikiinnitykseen eivätkä rikkoonnu helposti. Näiden kiinnityksessä pätevät samat säännöt kuin esim. polyeteeneissä. Teknisille muoveille (PA, PET ja POM) ruuvikiinnitys on paras kiinnitys vaihtoehto. Näiden lämpöeläminen on yllä olevia materiaaleja pienempää, mutta se on kuitenkin syytä huomioida kiinnityksessä.


Jos sinulla on projekti, johon tarvitset materiaalien lisäksi valmiiden tuotteiden kasaamista, ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Tartumme mielellämme haastaviinkin projekteihin.