Tekniset muoviosat

Teknisissä muoviosissa käytetään erityisesti teknisiä muoveja, kuten PA, POM ja PET

Muoviosia on hyödynnetty teollisuudessa jo vuosikymmeniä ja niiden käyttö laajenee uusien seosmateriaalien myötä. Muovien etuna on, että ne eivät ruostu tai lahoa ja ne kestävät käyttöä monenlaisissa olosuhteissa. Muoveilla on pieni kitkakerroin ja toimivat myös hyvin äänen- ja tärinäneristeenä.

Tekniset muovit kestävät erityisen hyvin mekaanista kulutusta sekä kemikaaleja. Näitä materiaaleja käytetään monissa koneiden muoviosissa, kuten liukupaloissa, kaavareissa ja hammaspyörissä.

Materiaalin valinta muoviosiin

Teknisiä muoveja yhdistää niiden erinomainen kulutuksen kestävyys, jonka takia niitä käytetään paljon teollisuuden muoviosina. Materiaalien ominaisuudet vaikuttavat siihen, millaisiin osiin ne soveltuvat parhaiten.

Hammaspyörät

Muoviosat kuten hammaspyörät voidaan tehdä PE1000, PA, POM, tai PF-materiaaleista

Hammaspyörien hampaisiin kohdistuu paljon vetoa ja siksi niissä käytetään yleensä mahdollisimman sitkeitä materiaaleja. Kulutuksen kovuudesta riippuen materiaali voi olla PE 1000, PA, POM tai PF eli kudosbakeliittia. PA ja POM ovat jäykkiä ja kestävät hyvin mekaanista kulutusta, mutta POM on lohkeamisherkempi. PF on puolestaan todella lujaa ja jäykkää, sekä kestää kuumuutta aina +120C asti. Tällä materiaalilla on korkea kitka, eikä se sovellu elintarvikekäyttöön.

Liukupalat ja liukukiskot

Muoviosat kuten liukupalat voidaan tehdä PE1000, PA, POM, ja PET muoveista

Liukupaloja käytetään kaikenlaisissa koneissa ajoneuvoista teollisuuteen. Niitä voidaan tehdä useista materiaaleista: PE1000, PA, POM ja PET. Materiaalin valintaan vaikuttavat käyttökohde ja olosuhteet. PE1000 kestää kulutusta hieman huonommin kuin muut listatut materiaalit, joten se sopii parhaiten kevyeen kulutukseen, kuten liukukiskoiksi sahalle. PA, POM ja PET kestävät mekaanista kulutusta erittäin hyvin ja ne ovat mittatarkkoja koneistaa. POM ja PET sopivat näistä parhaiten kosteisiin olosuhteisiin, koska se ei ime kosteutta eikä turpoa.

Liukulaakerit ja holkit

Muoviosat kuten liukulaakerit ja holkit voidaan tehdä PE1000, PA tai POM-muoveista

Liukulaakerien ja holkkien täytyy kestää vaativia olosuhteita ja kovaa kulutusta, joten niille parhaat materiaalit ovat PE1000, PA ja POM. Näillä materiaaleilla on hyvä mekaaninen kestävyys ja ne sopivat monenlaisiin käyttökohteisiin. PE1000 soveltuu parhaiten kevyempään kulutukseen ja sekä se että POM pärjäävät myös kosteammissa olosuhteissa turpoamatta. POM ja PA kestävät kovempaa mekaanista kulutusta ja ovat mittatarkkoja työstää.

Tiivisteet

Muoviosat kuten tiivisteet voidaan tehdä PTFE ja PUR-muoveista

Tiivisteissä käytetään PTFE– ja PUR-muoveja. Molemmat ovat joustavia eivätkä ime käytännössä lainkaan kosteutta, eli ne eivät turpoa märissä olosuhteissa. PTFE kestää erittäin hyvin kemikaaleja ja sillä on alhainen kitkakerroin, sekä korkea lämpötilankesto.

Kaavarit

Muoviosat kuten kaavarit voidaan tehdä PE500, PE1000, PUR tai PF-materiaaleista

Kaavareita käytetään monenlaisissa käyttökohteissa ja olosuhteissa, joten niiden materiaali pitää valita sen mukaan. PE500 ja PE1000 ovat elintarvikekelpoisia, joten ne soveltuvat kaavareiksi elintarviketeollisuuteen. PE1000 käytetään myös puunjalostusteollisuudessa. PUR:ia käytetään sitkeytensä ja elastisuutensa takia kaavareina mm. asfalttikoneissa ja lumiauroissa. PF eli kudosbakeliittia käytetään mm. terästeollisuudessa, koska sen lämmönkesto on jopa +120C ja se kestää myös kovaa kulutusta.

Tärinänvaimentimet

Muoviosat kuten tärinänvaimentimet voidaan tehdä PE1000, PE300 tai PUR-muoveista

Tärinänvaimentimina käytettävien muovien pitää olla hieman kimmoisia, joten tähän soveltuvat PUR, PE300 ja PE1000. PUR on näistä paras vaihtoehto, koska materiaali on sitkeä, elastinen ja lähes kumimainen. Sillä on kuitenkin korkea kitkakerroin, joten se ei sovi esimerkiksi liukupaloiksi. PE300 ja PE1000:n kitkakerroin on huomattavasti pienempi.

Pumpun lamellit

Muoviosat pumpun lamelleihin tehdään yleensä PF eli kudosbakeliitista.

Pumpun lamelleihin sopiva materiaali on PF eli kudosbakeliitti. PF on erittäin lujaa sekä jäykkää, ja se kestää suurta kulutusta ja kuormitusta. Sitä käytetään yleisesti etenkin lietepumppujen lamelleina.

Muoviosien tilaaminen

Tarjoamme laajan valikoiman työstöpalveluja, kuten CNC-koneistusta, laser– ja vesileikkausta. Verkkokaupastamme saa myös edullisia valmispaloja, jos haluat työstää osat itse. 

Tutustu palveluihimme ja ota yhteyttä asiakaspalveluun. Autamme mielellämme.