Kelkka talvikuntoon

Nyt on aika laittaa kelkkasi valmiiksi talven lumille.

Muovialta saat tuulilasit vanhempiin kelkkamalleihin valmiina. Valikoimasta löytyy tuulilaseja vanhempiin Lynx, Yamaha, Ockelbo, Ski-Doo ja Polaris kelkkamalleihin. Nämä ovat yhteistyökumppanimme Aikolon Oy:n alkuperäisten muottien mukaan valmistamia tuulilaseja. Lisäksi varastostamme löytyy kauluksia Lynx, Forest Fox kelkan tuulilaseihin vuosimallia 1996-2002.  

Aikolon Oy aloitti toimintansa vuonna 1985 moottorikelkan tuulilasien valmistuksella. Silloin tuulilasit olivat yrityksen päätuote. Sittemmin pääartikkeli on vaihtunut, mutta tuulilasien valmistus on kuitenkin jatkunut edelleen tähän päivään saakka. Tänä päivänä Aikolonilla on yli 30 vuoden kokemus tuulilasien valmistuksesta ja yritys on Euroopan ainoa ammattimainen moottorikelkan tuulilasien valmistaja.   

Tuulilaseja varaosiksi

Kysyntää vanhojen kelkkojen tuulilaseille varaosiksi on yhä kohtuullisen paljon harrastajien keskuudessa. Kauttamme ei kuitenkaan aina välttämättä löydy sopivaa tuulilasia asiakkaan tarpeeseen ja saamme silloin myös kyselyitä, voisimmeko valmistaa kyseisen tuulilasin asiakkaalle erikseen. Alkuperäiset tuulilasit valmistetaan lämpömuovaamalla muotin avulla, ja ilman sitä ei yksittäisten kappaleiden valmistus kustannussyistä ole järkevää.

Tuulilasin voi tehdä myös itse

Tuulilasit eivät useimmiten ole muodoltaan kovin haastavia. Mikäli alkuperäistä tuulilasia ei saa ostettua valmiina, pystyy tuulisuojan myös tekemään tarpeen tullen itse PETG- tai PC-muovista. Käyttötarkoitukseen käy hyvin 2 mm vahvuinen levy. Molemmat muovit ovat kirkkaita ja hyvin iskuja kestäviä materiaaleja. Niitä voi leikata esim. kuviosahalla haluttuun muotoon ja niiden taivutus kaarelle onnistuu joko kylmänä paikalleen pakottamalla tai lämpömuovaamalla. Myös reikien poraus porakoneella on helppoa kumpaankin materiaaliin. Lisäksi tuulilasin reunaan saa ostettua erikseen reunanauhaa kuten alkuperäisissäkin tuulilaseissa on. Samaan tapaan onnistuu myös ahkion tai reen tuulisuojan teko.

Lue lisää kelkan tuulilaseista täältä.

Jalasmuovit ja pohjapanssarit

Moottorikelkan jalaksiin käytetään polyeteenimuovia (PE 300). Taipuisuutensa, sitkeytensä ja liukaspintaisuutensa ansiosta se kestää mainiosti Suomen olosuhteet. Pakkasenkestävyys aina -50 C saakka.

Polyeteeniä on helppoa työstää itse esim. kuviosahalla tai sirkkelillä. Sitä voi taivuttaa kylmänä tai kuumailmapuhaltimen avulla. Muovi vaatii kuitenkin aina mekaanisen kiinnityksen, koska muuten se palaa vähitellen alkuperäiseen muotoonsa. PE 300 on hankala liimattava liukkauden ja ”öljyisän” pinnan vuoksi. Ruuvikiinnitys on siis ehdottomasti paras ratkaisu.

Reen jalaksiin käytetään yleensä 6 – 15 mm vahvuista PE 300 -levyä riippuen reen koosta ja sen painosta.

PE 300 on hyvä materiaali myös pohjapanssareihin. Se on kustannustehokasta ja edullista muovia, joka kestää hyvin kulutusta ja sään vaihteluita. Materiaali on hitsattavissa, sitä on helppo itse taivuttaa ja työstää kuviosahalla.

Lue lisää pohjapanssareista ja jalasmuoveista täältä

Blogien kategoriat