Lippoaminen – vanha kalastustapa vielä voimissaan

Lippoaminen on vanha tapa kalastaa. Sille on tärkeä paikkansa vieläkin. Lokakuussa kun vaellussiika on liikkeellä, sitä lipotaan ihan saaliinkin takia, mutta myös kannanhoidollisesta syistä. Ilman jokavuotista työtä siikakanta hiipuu.

Lippoaminen on vanha tapa kalastaa. Sille on tärkeä paikkansa vieläkin. Lokakuussa kun vaellussiika on liikkeellä, sitä lipotaan ihan saaliinkin takia, mutta myös kannanhoidollisesta syistä. Ilman jokavuotista työtä siikakanta hiipuu.

Mitä lippoaminen on?

Lippoaminen on vanha kalastusmuoto, jossa pitkän varren päässä olevaan lippoa eli haavia kuljetetaan virtapaikoissa ja koskissa.  Lippoaminen tapahtuu siis  pitkävartisella haavilla, joka asetetaan suoraan veteen siellä missä kala liikkuu. Haavi on asetettu pitkävartisen varren päähän, joka lasketaan koskeen rannalta, silloilta, veneestä tai sitä varten rakennetuilta telineiltä – krenkuilta.

Lipon tulee olla kevyt, kestävä ja mahdollisimman näkymätön, jotta kala sillä saadaan pyydystettyä. Valmiita lippoja on harvoin myynnissä ja siksi ne rakennetaan usein itse.

Lippo on lempeä kalastusmuoto ja sitä toteutetaan syksyllä lokakuun loppupuolella. 

Lippoaminen turvaa siian säilymisen

lippoaminen kalastus kalastaminen liponvarsi lippo exel-putki

Kalastajat saavat pitää saaliistaan koiraskalat. Emokalat kerätään kaupungin toimittamaan sumppuun. Emokaloista lypsetään mäti talteen. Pyrkimyksenä on saada talteen 300-350 litraa mätiä. Mädit hedelmöitetään ja niitä haudotaan kalankasvatuslaitoksella talven yli. Vapun tienoilla niistä syntyy poikasia istutuksia varten. Näin saadaan turvattua siikakanta joessa jatkossakin. Lippoaminen on elinehto Oulujoen kannalle.


Yleisölippoaminen tapahtuu Kuusisaaressa 16.-31.10. Koko perheen avajaispäivän tapahtumassa  tarjolla on myös tekniikkaopastusta. Lippoamisluvan voi ostaa paikanpäältä.
Lue lisää Oulun Erä- ja kennelkerhon sivuilta.

Exel-putki on erinomainen liponvarsi

exel-putki

Parhaiten liponvarreksi sopii exel-putki, joita voit ostaa Muovialta. Se on kevyt, erittäin kestävä ja väriltään huomaamaton (harmaa) ja siksi erinomainen valinta liponvarreksi. 

Yleisin lipoissa käytettävä vahvuus on 30/26mm ja putken pituus on 6 m ja se painaa vain 2,2 kg.


Voit ostaa liponvarren verkkokaupasta ja noutaa sen Ruskosta Posankuja 3:sta.​​ Exel-putki on noutotuote, joten sitä ei voi tilata toimitettuna.

Lue lisää lippoamisesta!

Tilaa liponvarsi!

Leikkuulaudat ja -alustat kalan käsittelyyn

Leikkuulauta pe500

Elintarvikkeita käsiteltäessä PE 500 -muovia on paras valinta. Se on elintarvikehyväksytty, kestävä materiaali, joka on helppo pitää puhtaana. Saat ne meiltä mittojesi mukaan leikattuna. Lue lisää!


Blogien kategoriat