Mikä muovi reen jalaksiin, ahkion pohjaan ja pohjapanssariin?

PE 300 (tai PE-HD eli polyeteeni) on ns. perusmuovia, joka on käyttömäärältään yksi suurimmista ja hinnaltaan yksi edullisimmista muovimateriaaleista. Ominaisuuksiensa ansiosta se soveltuu erinomaisesti rekeen, ahkioon ja pohjapanssariin. Levy on taipuisaa ja pakkasenkestävää. Lisäksi siinä on liukas pinta, mikä antaa tarvittavaa luistoa talvihangille.

Polyeteenimuovi on sitkeää ja se kestää hyvin kulutusta. Sitä pystyy taivuttelemaan eikä se lohkea alhaisissakaan lämpötiloissa. Sen lämpötilankesto on aina -50 C asteeseen saakka eli se kestää hyvin Suomen talviolosuhteet. Materiaalia on saatavissa sekä mustana että luonnonvalkoisena, mutta mustaa käytetään yleisemmin sen paremman UV-säteilyn keston vuoksi.

Sopivat muovit rekeen, ahkioon ja pohjapanssariin edullisesti palakaupasta

Reen jalaksista puhuttaessa yleisiä valmispaketteina saatavia kokoja ovat 8x150x2000 mm ja 8x150x3000 mm jalasmuovit. Tätä edullisempi vaihtoehto on toteuttaa reen jalakset ja ahkion pohja tee-se-itse -projektina.

Myymme tuotannosta ylijääviä muovin paloja edullisesti ja juuri reen jalaksiin sopivia soiroja löytyy runsaasti.

  • Meiltä reen jalaksiin ostetut muovit ovat yleensä olleet vahvuudeltaan 6 – 15 mm riippuen reen koosta ja painosta.
  • Hiihtoahkion pohjamuoviksi käy hyvin 1-2 mm vahvuinen PE-levy ja vetoaisoiksi halkaisijaltaan 15 mm lasikuituputki.
  • Lisäksi ahkion pohjaan voi halutessaan laittaa liukukiskot vähentämään pohjan kulumista.
  • Pohjapanssarin vahvuus on yleensä 4-8 mm riippuen siitä, tuleeko levy moottorikelkan, mönkijän vai auton pohjaan.

Ahkion rakentaminen

Näin työstät polyeteeniä

Jos omistat kuviosahan tai sirkkelin, saat sahattua palat itse sopivaan kokoon helposti. Sopivat reiät kiinnitystä varten saa tehtyä porakoneella. PE-muovi on hitsattava materiaali ja sitä pystyy taivuttamaan tarpeen tullen esim. kuumailmapuhaltimella, mikäli taivutus kylmänä ei onnistu toivotulla tavalla.

Materiaali vaatii aina mekaanisen kiinnityksen, koska muuten se palaa vähitellen alkuperäiseen muotoonsa. PE 300 -muovia on hankala liimata sen liukkauden ja ”öljyisän” pinnan vuoksi – ruuvikiinnitys on tälle muoville ehdottomasti paras ratkaisu.

Jos et kuulu tee-se-itse-ihmisiin tai omista tarvittavia työkaluja, voit tilata reki-, ahkio- ja pohjapanssarimuovit meiltä myös helposti haluamillasi mitoilla.

Katso video PE-muovin työstämisestä:

Blogien kategoriat