Polykarbonaatti (PC) on lasinkirkas muovimateriaali, jolla on erittäin hyvä iskunkestävyys, mekaaninen lujuus ja säänkestävyys (lämmönkesto – 50 – + 120 C ja UV-suojaus). Polykarbonaattia on saatavilla kahta eri laatua: ns. tavallista polykarbonaattia (PC) ja kovapintaista polykarbonaattia (PC, kovapintainen).

Tuulilaseiksi ja ikkunoiksi metsäkoneisiin, traktoreihin, kaivinkoneisiin ja trukkeihin suosittelemme aina valitsemaan näistä kahdesta vaihtoehdosta kovapintaisen polykarbonaatin. Hinnaltaan tämä materiaali on tavallista polykarbonaattia hieman kalliimpaa, mutta kovapinnoitteen ansiosta materiaalin naarmuuntumis- ja kemikaalikestävyys on huomattavasti parempi. Näitä kahta materiaalia verratessa nämä voidaankin laskea tavallisen polykarbonaatin heikoiksi kohdiksi, muutoin polykarbonaateilla on samat ominaisuudet.

Teimme vasta kokeen kirkkaiden muovien naarmuuntumisesta. Testissä mukana olivat molemmat polykarbonaattilevyt. Ensin löimme tavallista polykarbonaattia risulla 10 kertaa ja sen jälkeen toistimme testin kovapintaiselle polykarbonaatille. Risusta jäi selvät naarmut tavalliseen polykarbonaattiin kun taas kovapintaiseen jäi pelkästään ”roskaa” risusta. Kun materiaalin pinta pyyhittiin puhtaaksi, oli levy täysin samassa kunnossa kuin ennen testin aloittamista. Toisena testimenetelmänä käytimme ns. likaista työhanskaa. Kastoimme kostean työhanskan hiekkaan ja pyyhimme kummankin materiaalin pintaa edestakaisin liikkein (n. 5 pyyhkäisyä/ materiaali). Tässäkään testissä kovapintaiseen ei tullut naarmuakaan, kun taas tavallisen polykarbonaatin pinnassa naarmut näkyivät selvästi. Testeistä on tulossa pian myös videomateriaalia Muovian Youtube-kanavalle ja Facebookiin, mikäli tämä aihe kiinnostaa enemmän.

Tavallista polykarbonaattia käytetäänkin usein kohteissa, joissa naarmuuntumisesta ei ole suurta haittaa esim. lampunsuojina ja pieninä ikkunoina. Työkoneiden ajoneuvolasituksiin valikoituu pääsääntöisesti kovapintainen polykarbonaatti, joka kestää myös tuulilasin pyyhkimet. Pinnoite takaa tuulilaseille ja ikkunoille pitkän iän – iskunkestävyys puolestaan ajoneuvon kuljettajan turvallisuuden. Lasiin verrattuna PC-levy on noin puolet kevyempää ja sitä on helpompi työstää.

Verkkokaupastamme tilaamaan määrämittaiset kappaleet haluamastasi polykarbonaatista. Tarjoamme myös työstöpalvelua eli voimme työstää kappaleen meillä valmiiksi asti entisen ikkunan/tuulilasin tai siitä tehdyn sapluunan mukaan. Tarjouspyynnön voit lähettää meille esim. tarjouspyyntölomakkeen kautta. Mikäli teet työn itse, kannattaa muistaa, että polykarbonaattien työstömahdollisuuksissa on eroja! Tästä lisää alempana.

Näin työstät polykarbonaatteja:

Polykarbonaatti (PC)                                                                     

– sahaaminen, koneistaminen ja poraaminen                             

– kylmänä kanttaus ja taivutus kaarelle                                        

– lämpömuovaus                                                                           

– tyhjiömuovaus

– hitsaaminen

– liimaaminen ja teippaus

– hiominen ja kiillottaminen

PC, kovapintainen

– sahaaminen, koneistaminen ja poraaminen

– Kovapintainen polykarbonaatti ei kestä taivuttamista sen pinnoitteen vuoksi. Pinnoiteeseen saattaa tulla mikrosäröilyä!

Polykarbonaatin kiinnitys:

Tavallista polykarbonaattia pystyy liimaamaan, mutta ajoneuvolasituksissa suosittelemme lisäksi käyttämään mekaanista kiinnitystä. Kovapintaisen polykarbonaatin liimaaminen on sen pinnoitteen vuoksi todella haastavaa, joten paras ja varmin tapa materiaalin kiinnittämiseen on ruuvikiinnitys.

Polykarbonaattilevyjä kiinnittäessä kannattaa ottaa huomioon, että muovit elävät lämmönvaihteluiden mukana. Siksi kiinnityksen tulee olla joustava ja ruuvin reiän itse ruuvia suurempi (vähintään 1,5 x pultin halkaisija). Reiän etäisyys reunasta tulee olla vähintään 2 x ruuvin halkaisija, mutta aina kuitenkin vähintään 6 mm.  Kiinnityksessä suosittelemme käyttämään uppokantaruuveja (ei senkattuja) ja kumiprikkoja.  

Polykarbonaatin puhdistus:

Polykarbonaatti on herkkä kemikaaleille. Tästä syystä puhdistamisessa ei saa käyttää voimakkaita puhdistusaineita tai liuottimia. Suosittelemme käyttämään puhdistukseen ainoastaan mietoja pesuaineita.