Navetan ikkunat kennolevystä

Navetassa hyvä ilmanvaihto on olennaisen tärkeää. Suurten navettojen ikkunajärjestelmien uusiminen voi kustantaa viljelijälle pitkän pennin. Asiakkaamme löysi kustannustehokkaan ratkaisun meiltä, ja rakensi pihattonavetan ikkunat itse kennolevystä.

Navetassa hyvä ilmanvaihto on olennaisen tärkeää. Suurten navettojen ikkunajärjestelmien uusiminen voi kustantaa viljelijälle pitkän pennin. Asiakkaamme löysi kustannustehokkaan ratkaisun meiltä, ja rakensi pihattonavetan ikkunat itse kennolevystä.

Edullinen ratkaisu navetan ikkunoiksi

Navetat ja pihatot kaipaavat luonnonvaloa ja tehokasta ilmanvaihtoa ympäri vuoden. Valmiit järjestelmät ovat yleensä aika hinnakkaita ja haastavia käyttää Suomen talvisissa olosuhteissa.

Asiakkaamme teki maitokarjapihattoon laajennuksen. Hän päätyi rakentamaan toimintavarmat ikkunajärjestelmät itse.

Ikkunoiksi valittiin 16mm vahvaa polykarbonaattikennolevyä. Levyjen kennorakenne sisään jäävä ilma pitää talvella lämmön sisällä ja kesällä liian kuumuuden ulkona. Ikkunoihin tehtiin yksinkertainen avaus- ja sulkemismekanismi. Näin lämpötilaa ja ilman kiertoa voidaan säädellä tilanteen ja olosuhteiden mukaan.

Kuinka ikkunat rakennettiin?

Kennolevyt tulee aina asentaa kennorakenne pystysuuntaisesti. Näin ylimääräinen kondenssivesi ei pääse kertymään kennon sisään. Kennon ylä- ja alareunat peitetään U-listalla, joka tiivistetään silikonilla.

Ikkunoiden sivuille tehtiin yksinkertainen liukurakenne, jonka avulla kennolevyikkunaa voidaan liu’utta ylös ja alas, ja lukita se haluttuun asentoon. Rakenteessa on yksinkertaisesti kaksi lautaa, joiden välissä on neliölista. Näin muodostuu levylle liukukanava. Laudat kiinnitettiin seinään listan kohdalta. Ylälaitaan tehtiin poikkilauta rakennetta tukevoittamaan.

Navetan ikkunoiden ruuvikiinnitys
Ruuvikiinnitys tehdään listan kohdalta, jotta levyt pääsevät liukumaan vapaasti.

Laudan sisäreuna on rei’itetty noin kymmenen sentin välein. Näihin reikiin asetetaan tapit tai ruuvit kun halutaan lukita ikkuna tiettyyn korkeuteen. Ikkuna-aukkojen sisäpuolelle kannattaa asentaa myös lintuverkot.

Navetan ikkunan kennolevyt tapit
Ikkunaa säädetään lautojen reunoihin tehtyihin reikiin asetettavilla tapeilla.
Säädettävät navetan ikkunat kennolevystä
Säädettäviin ikkunoihin kannattaa asentaa sisäpuolelle lintuverkot.

Kennolevyn työstö

Asiakkaamme tilasi meiltä kennolevyt valmiiksi sopivaan kokoon leikattuna 1700mm korkeiksi ja ikkunoiden mukaan leveydeltään sopiviksi. Kennolevyä on helppo työstää myös itse. Voit sahata sitä esimerkiksi tiheähampaisella käsisahalla tai sirkkelilllä. Kiinnitettäessä kannattaa muistaa jättää lämpäelämisvaraa noin 5mm / metri.

Kennolevyn ylä- ja alalaitaan asennetaan U-lista silikonilla tiivistettynä.

Kennolevyn asennusohjeet

Blogien kategoriat