PE 500 on leikkuulautamuovi

PE 500 muovin kysyntä kasvaa keväällä ja jatkuu myöhälle syksyyn. Yksi muovin suosituimmista käyttökohteista kesää lähestyttäessä on kalan perkaus-/ fileerauslauta. Meiltä on mahdollista tilata haluamansa kokoinen leikkuulauta, johon mahtuu tarvittaessa vaikkapa metrin mittainen hauki.

PE 500 eli polyeteenimuovi on elintarvikekelpoinen ja yleisesti leikkuulaudoissa käytetty materiaali, jota käytetään mm. ammattilaiskeittiöissä. Muovisen leikkuulaudan ehdoton etu puiseen lautaan verrattuna on sen helppohoitoisuus. Se on kätevä pestä puhtaaksi astianpesukoneessa, missä lämpötila tehostaa sen puhdistumista. Evira ohjeistaa käyttämään ruoanlaitossa muovisia leikkuulautoja siten, että kullekin elintarvikeryhmälle olisi oma leikkuualustansa. Puiset laudat soveltuvat parhaiten kuiville elintarvikkeille kuten esim. leivälle, kun taas elintarviketeollisuudessa käytetään yksinomaan muovisia leikkuulautoja helposti pilaantuvia elintarvikkeita käsiteltäessä.

pe500 polyeteeni leikkuulauta pesu
Suuren leikkuulaudan pesu onnistuu nopeasti ja helposti käsinkin.
pe500 polyeteeni leikkuulauta mittatilaus
Syksyllä leikkuulaudat käyvät kaupaksi hirvenmetsästys porukoille lihan paloitteluun.

Natural eli luonnonvalkoinen on standardi väri leikkuulaudoissa, mutta myös värillisille levyille – musta, vihreä, punainen, keltainen, sininen ja ruskea – on jonkin verran kysyntää. Erityisesti suurkeittiöissä leikkuulautojen väreillä on suuri merkitys – jokaiselle tuoteryhmälle on ennakkoon sovittu oma värinsä. Pieniä eroja voi värikoodauksien kohdalla olla, mutta yleisin jako lienee, että sininen lauta kalalle, punainen lihalle, keltainen kanalle, vihreä vihanneksille/kasviksille sekä valkoinen leivälle ja leipomotuotteille.

PE 500 muovissa on kohtalainen kulutuskestävyys, joten normaalissa kotikäytössä se on hyvinkin pitkäikäinen tuote. Suosituimmat leikkuulautojen vahvuudet ovat 10-20mm ja vahvuuden valintaan vaikuttaa usein leikkuulaudan koko.

pe500 polyeteeni leikkuulauta mittatilaus
Leikkuulauta fileerauskäytössä.

Monesti puhutaan, että muovinen leikkuulauta on bakteeripesä sen naarmuuntuessa. Kulunut leikkuulauta kehotetaan heittämään pois ja ostamaan uusi tilalle. En käy kiistämään, etteikö näin olisi, mutta pois ei muuten hyvälaatuista leikkuulautaa kuitenkaan heti kannata heittää. Muovista leikkuulautaa voi nimittäin myös huoltaa. Pinnan kuluessa leikkuulauta voidaan plaanata ts. ohentaa niin, että naarmuuntunut pinta saadaan pois. Tämän työvaiheen jälkeen leikkuulaudassa on jälleen uusi ja puhdas työskentelypinta.

CNC-koneistamalla valmistuvat eri muotoiset leikkuulaudan ja leikkuulautojen urat asiakkaan toiveiden mukaan. Verkkokaupastamme löydät lisäksi Tuijan omaa muotoilua olevat silhuetti leikkuulaudat, jotka käyvät mainiosti myös tarjoilualustakäyttöön.

Blogien kategoriat