Akryylin ominaisuudet ja työstö
Akryyli eli PMMA tunnetaan myös pleksinä. Se on lasinkirkas muovi, joka on helposti työstettävä. Sitä käytetään paljon esimerkiksi terassilasituksissa, erilaisissa kodin sisustusprojekteissa, veneiden ikkunoissa ja askartelussa.
Akryyli eli PMMA tunnetaan myös pleksinä. Se on lasinkirkas muovi, joka on helposti työstettävä. Sitä käytetään paljon esimerkiksi terassilasituksissa, erilaisissa kodin sisustusprojekteissa, veneiden ikkunoissa ja askartelussa.
Akryyli on monin tavoin erinomainen vaihtoehto lasille ja käymme tässä blogissa läpi millaisia materiaalien erot tarkalleen ovat. Perehdymme myös akryylin suositeltuihin työstötapoihin.
Akryylin ominaisuudet
Akryyli sopii hyvin ulkokäyttöön, koska se kestää UV-säteilyä kellastumatta vuosien ajan. Valmistajat antavat akryylille yleensä 10 vuoden takuun UV-säteilyn kestoa vastaan. Akryylin valonläpäisevyys on suurempi kuin lasin.
Jos vertaamme akryylin, polykarbonaatin ja lasin UV-säteilyn kestoa ja valonläpäisevyyttä, erot ovat seuraavat:
Paino
Akryyli on noin puolet kevyempi materiaali kuin lasi. Lasin tiheys vaihtelee 2,3-3,0 g/cm³, kun taas akryylin tiheys on 1,2 g/cm³.
Jos vertaamme 4 mm vahvuisia 1000 mm x 1000 mm levyjä ero on seuraava:
Naarmuuntuminen
Akryyli on kovapintainen muovi, joten se ei naarmuunnu yhtä helposti kuin esimerkiksi polykarbonaatti. Alla olevassa videossa testataan kuinka akryyli ja muut kirkkaat muovit kestävät erilaisia hankaumia.
Testi 1
Akryylilevyä piiskattiin 10 kertaa risulla. Levyyn jäi jälkiä, mutta kun levy pyyhittiin puhtaaksi nämäkin pyyhkiytyivät pois. Kyseessä oli siis vain risun jättämää likaa.
Testi 2
Akryylilevyä pyyhittiin kostealla, hiekkaisella työhanskalla (n. 5 pyyhkäisyä). Tästä levyyn jäi selviä naarmuja.
Akryylin naarmuuntumisen kestoa voidaan parantaa pinnoitteella, ja meidänkin valikoimastamme löytyy kovapintaista akryyliä vahvuuksissa 12mm ja 15 mm.
Iskunkestävyys
Akryyli kestää iskuja noin seitsemän kertaa paremmin kuin lasi. Rikkoutuessaan akryyli ei kuitenkaan mene yhtä pieniksi säpäleiksi kuin lasi, vaan se lohkeaa isommiksi kappaleiksi.
Alla olevassa videossa testataan akryylin, polykarbonaatin ja PETG:n iskunkestävyyttä vasaralla ja lekalla.
Joustavuus
Kirkkaat muovit eivät ole yhtä jäykkiä kuin lasi, joka kannattaa huomioida esimerkiksi kattoja rakentaessa. Kirkkaista muoveista tulee valita lasia paksumpi vaihtoehto, sekä tukirakenteen täytyy olla tiheämpi. Lasi on noin kolme kertaa jäykempää kuin kirkkaat muovit.
Lämmönkesto ja lämpöeläminen
Akryylin lämmönkesto on -40C – +70C, joten se sopii hyvin suomalaisiin olosuhteisiin. Muovit kuitenkin elävät lämpötilojen mukaan, joka on huomioitava rakenteita tehtäessä. Lämmössä muovit laajenevat ja kylmässä puolestaan pienenevät. Yleinen sääntö on, että jätetään lämpöelämisvaraa 4 mm yhtä metriä kohden.
Akryylin työstö
Akryyli sopii hyvin monenlaiseen työstöön, mutta sen kanssa täytyy olla huolellinen materiaalin lohkeamisherkkyyden vuoksi. Jos haluat akryylin työstöstä eri työvälineillä visuaalisempia ohjeita, kannattaa katsoa tämä video:
Sahaus
Akryyliä voi sahata esimerkiksi kuviosahalla, vannesahalla tai kenttäsirkkelillä. Suosittelemme käyttämään tiheähampaista terää ja kiinnittämään levy puristimilla tasaista pintaa vasten rikkoontumisen välttämiseksi.
Kuviosahan pohja kannattaa suojata esimerkiksi maalarinteipillä naarmujen välttämiseksi. Jos materiaalissa on suojakalvot, niitä ei kannata poistaa ennen kuin työstö on valmis.
Poraus
Akryylin poraaminen onnistuu akkuporakoneella esimerkiksi terävällä puuterällä tai muoveille tarkoitetulla erikoisterällä. Levy kannattaa kiinnittää tukevaan alustaan poraamisen ajaksi.
Reikien etäisyys levyn reunasta on oltava vähintään 1,5 kertaa terän halkaisijan verran, minimissään 6 mm. Liian lähelle reunaa poraaminen voi aiheuttaa akryylin halkeamisen.
Jyrsintä
Akryylin jyrsintä onnistuu esimerkiksi alajyrsimellä. On suositeltavaa käyttää mahdollisimman teräviä teriä. Kuten muissakin työstötavoissa, jyrsittäessä akryyli on hyvä kiinnittää tukevasti alustaan jyrsinnän ajaksi.
Laserleikkaus
Akryyli on ihanteellinen materiaali laserleikkaukseen. Leikkausjälki on siistiä ja aina lasinkirkasta. Akryyliä pystyy laserleikkaamaan vahvuudesta riippumatta, ja ainoa rajoite tässä on käytettävän laserleikkauskoneen tehokkuus. Me pystymme tarjoamaan laserleikkausta 10 mm vahvuuteen saakka.
Lämpötaivutus
Akryyliä pystyy taivuttamaan vain lämmöllä ja sen taipumislämpötila on yli 120C. Lämpötaivutuksessa voi käyttää esimerkiksi kuumailmapuhallinta. Lämmittäminen on suositeltavaa aloittaa aina hieman kauempaa varovasti, jotta materiaali ei lähde sulamaan tai kuplimaan.
Liimaus
Akryyli sopii erittäin hyvin liimattavaksi ja se on hyvä tapa rakentaa esimerkiksi laatikoita. Liimattavat pinnat tulee aina puhdistaa ensin hyvin. Suosittelemme käyttämään Acrifix 192-liimaa.
Ruuvikiinnitys
Jos akryylilevyjä asennetaan ruuvikiinnityksellä, kiinnitysreiät tulee aina porata etukäteen. Itseporautuvia ruuveja ei voi käyttää. Tässä pitää ottaa huomioon materiaalin lämpölaajeneminen, eli rei’istä pitää tehdä muutaman millin suurempia kuin kiinnityksessä käytettävä ruuvi. Jos reiät ovat liian pieniä, akryyli saattaa rikkoutua lämpölaajetessaan. Ruuvin alla on myös suositeltavaa käyttää kumiprikkaa, jotta kiinnitykseen tulee joustoa.
Akryylin puhdistus
Akryylin voi puhdistaa pehmeällä liinalla ja miedolla Fairy-liuoksella. Liinan on oltava puhdas, jotta mahdolliset liinaan jääneet roskat eivät naarmuta levyä.
Suojakalvojen poistaminen saattaa tehdä akryylistä hyvin sähköisen. Sähköisyydestä pääsee eroon pyyhkimällä levyn vedellä, jossa on hieman huuhteluainetta. Tämä helpottaa levyn käsittelyä.
Jos sinulla jäi kysymyksiä akryylin ominaisuuksista tai työstämisestä, asiakaspalvelumme auttaa mielellään.