Veneen tuulilasit
Ajan saatossa veneen muoviset. kirkkaat osat alkavat kellastua ja säröillä, eikä niistä tahdo enää nähdä läpi. Usein varaosalaseja ei enää valmisteta, mutta uusi korvaava kappale olisi saatava.
Jotta kustannukset pysyisivät kohtuullisina, kappaleen muoto on ratkaisevassa osassa materiaalin valinnassa.
Ajan saatossa veneen muoviset. kirkkaat osat alkavat kellastua ja säröillä, eikä niistä tahdo enää nähdä läpi. Usein varaosalaseja ei enää valmisteta, mutta uusi korvaava kappale olisi saatava.
Jotta kustannukset pysyisivät kohtuullisina, kappaleen muoto on ratkaisevassa osassa materiaalin valinnassa.
Materiaalit
Veneiden tuulilaseissa käytetään joko PMMA:ta (akryyli), PC:tä (polykarbonaatti) tai kovapintaista PC:tä.
PMMA eli akryyli
PMMA on yleisimmin käytetty materiaali veneiden lasituksessa. Se on lasinkirkas, mutta lasia kestävämpi ja puolet kevyempi. Naarmuuntumisen kesto ei ole ihan lasin luokkaa, mutta muoveista yksi parhaita. Se on helppo pitää puhtaana ja se on UV-suojattu. PMMA:ta on helppo lämpömuovata ja sitä pystyy myös varovasti poraamaan ja leikkaamaan esimerkiksi kuviosahalla.
PC eli polykarbonaatti
PC on myös lasinkirkas, mutta täysin iskunkestävä. Materiaali on erittäin sitkeä ja kestää todella rajua käsittelyä, mutta se on pehmeä pinnaltaan ja herkkä kemikaaleille. Naarmuja tähän tulee herkästi ja puhdistamisessa kannattaa käyttää runsaasti vettä ja puhdasta liinaa. PC:n sahaaminen, poraaminen ja taivutus kylmänä on helppoa. Rikkoutumisen vaaraa ei ole. Lämpötaivuttaminen on PMMA:ta haasteellisempaa, mutta PC:tä pystyy taivuttamaan kylmänä esim. kanttikoneella. Materiaalin pystyy myös jännittämään kylmänä kaarelle, ilman rikkoutumisen vaaraa.
Kovapintainen polykarbonaatti
PC, kovapintainen on kirkkaiden muovien aatelia. Siinä yhdistyvät yllä olevien materiaalien parhaat puolet: iskunkestävyys ja kovapintaisuus. Tätä materiaalia käytetään yleisesti ajoneuvojen lasituksissa. Se kestää mm. tuulilasinpyyhkimet hyvin. Pinnoite tuo polykarbonaatille myös kemikaalien sietoa. Kovapintaisen PC:n sahaaminen ja poraaminen onnistuu ilman ongelmia. Taivuttaminen tuo puolestaan haasteita. Polykarbonaatti kestää kylmänä taivutuksen, mutta pinnoite ei ole yhtä joustavaa. Tästä syystä esim. terävissä taivutuksissa pinnoite murtuu ja muodostaa ns. hämämäkkiseittimäisen pinnan taivutuskohtaan. Materiaali on edelleen iskunkestävä, eikä pinnoite muilta alueilta rikkoudu, mutta kyseinen taivutuskohta on muita osia herkempi kemikaaleille.
Muotoonleikkaus onnistuu mille tahansa materiaalille. Sen pystyy tekemään joko käsin kuviosahalla tai CNC-koneella jyrsimällä. Lue lisää polykarbonaattien työstämisestä tästä artikkelista.
Taivuttaminen
Taivuttamista pystytään tekemään seuraavasti:
- Kylmäkanttaus
PC:n ja myös kovapintaisen PC:n (Huomio pinnoitteen rikkoutuminen) pystyy taivuttamaan kylmänä ilman että materiaali rikkoutuu. Tällöin taivutuskulmasta tulee hyvin terävä. PMMA:ta ei pysty kylmätaivuttamaan, koska se rikkoutuu.
- Lämpötaivuttaminen lämpölankamenetelmällä
Kaikkia mainittuja materiaaleja pystyy taivuttamaan lämpölangan avulla. Tällä keinoin saadaan teräkulma.
- Lämpötaivuttaminen uunin avulla
Jos kappaleessa on paljon muotoja, kaarevia pintoja tai pyöreitä kulmia, taivutus voidaan toteuttaa uunin ja muotin avulla. Muotin kustannus vaihtelee kappaleen mukaan joistakin sadoista euroista tuhansiin euroihin.
Alkuperäistä ikkunaa ei pystytä käyttämään muottina, koska vanhan päälle tehty kappale ei ole samankokoinen. Usein myös vanhat ikkunat ovat erittäin huonokuntoisia. Muotin tekeminen niistä vaatii useiden tuntien pohjustustyön. Siltikään muotista ei saa hyvää.
- Jännittäminen kylmänä paikoilleen
Polykarbonaatin ja kovapintaisen polykarbonaatin pystyy jännittämään kylmänä kaarelle ilman rikkoutumisen pelkoa. Myös PMMA:n pystyy laittamaan loivalle kaarelle, vahvuudesta riippuen, mutta rikkoutumisen riski on suurempi.
Varsinkin tuulilaseissa taivutetut kulmat voivat olla pyöreitä. Usein toivotaan että uusi kappale olisi samanlainen kuin entinen oli. Pyöreiden kulmien tekeminen vaatii kuitenkin muotin. Tämän myötä hinta lasille nousee kohtuuttomasti. Yleensä pyöreäkulmainen kappale pystytään korvaamaan teräväkulmaisella versiolla. Se jää kulmien kohdalta hieman irti pulpetista johon se kiinnitetään, mutta käyttöä se ei haittaa.
Lämpöelämisen huomioiminen kiinnityksessä
Muovit elävät lämmössä enemmän kuin lasi. Jos ajatellaan, että kappale asennetaan noin 0 asteessa, niin kesähelteillä se laajenee ja kovilla pakkasilla puolestaan pienenee. Kysymys on joistakin milleistä, joten se kannattaa ottaa huomioon asennusvaiheessa. Kiinnitysreikien tulee siis olla suurempia kuin itse ruuvit (n. 2-3 mm) ja pituudessa/korkeudessa kannattaa jättää 4-5 mm vapaata tilaa.
Muoviasiantuntijamme opastavat sinua valitsemaan oikean materiaalin tarpeeseesi. Suunnittelemme yhdessä kanssasi toimivimman ratkaisun tuulilasiongelmaasi. Saat meiltä mittojesi mukaan työstetyn uutuuttaan hohtavan tuulilasin. Voit toki myös tilata meiltä vain materiaalin ja työstää kappaleen itse.