Pleksille maalaaminen
Taiteilija Pia Hentunen käyttää töissään akryyli- ja polykarbonaattilevyjä (ts. pleksejä). Hän haluaa tuoda taiteessaan esille maailman kerroksellisuutta ja sen eri tasoja ja tämän mahdollistavat läpinäkyvät muovimateriaalit. Pleksi on valikoitunut hänen töidensä päämateriaaliksi myös siksi, että se ei rikkoudu käsiteltäessä yhtä herkästi kuin lasi. Pia on käyttänyt muovia taideteoksissaan yli kaksikymmentä vuotta. Alla kootusti Pian antamia vinkkejä aiheesta ”pleksimaalaus”.
Pleksille maalaamisen monet mahdollisuudet
Perinteiseen taulupohjaan rinnastettuna antaa läpinäkyvä pleksilevy materiaalina täysin uusia mahdollisuuksia taiteen tekemiseen. Levyyn voidaan maalata eteen, taakse tai jopa molemmille puolille. Levyn takapuolelle maalatessa kannattaa muistaa värien käänteinen järjestys – pohjalle tuleva maali näkyy toisella puolella päällimmäisenä. Lisäksi kuva muodostuu toisella puolella työtä peilikuvaksi. Moniulotteisuutta töihin saa yhdistämällä useita levyjä päällekkäin. Kolmiulotteisten töiden tekeminen onnistuu myös leikkaamalla akryylilevystä eri muotoja ja liittämällä ne toisiinsa esimerkiksi loveamalla. Ohutta polykarbonaattilevyä voi lisäksi taivuttaa kylmänä esim. kaarelle. Läpinäkyvyys on pleksille maalaamisen yksi innostavimmista tekijöistä. Pleksille tehdyt teokset elävät ympäristön valon mukaan ja näyttäytyvät eri valoissa eri tavoin. Myös valon läpäisevyydessä ja valon taittamisessa on eroja materiaalien, värien ja vahvuuksien välillä.
Akryyli- ja polykarbonaattilevyille soveltuvat maalit
Maalaaminen akryyli- ja polykarbonaattilevyille on helppoa. Levyt eivät vaadi erityistä pohjustusta, vaan maali tarttuu niihin hyvin kiinni. Tavalliseen taulupohjaan verrattuna, akryylin pinta on liukkaampi ja se ns. hylkii väriä eli se ei imeydy materiaalin sisään. Levyille voi maalata lähestulkoon kaikilla mahdollisilla maaleilla: öljy-, akryyli-, alkydi- ja spraymaaleilla sekä maalitusseilla ja akryylimusteella. Samaan työhön voi maalata myös useilla eri maaleilla. Maalien kuivumisajat riippuvat käytettävästä maalista. Esimerkiksi öljyväri vaatii kuivuakseen huomattavasti pidemmän ajan kuin vesipohjaiset akryylimaalit, jotka kuivuvat hetkessä.
Taidetta muoville – sopiva asento ja välineet
Kun tehdään taidetta muoville, on tekniikoiden kirjo runsas. Eri työstötapoja voidaan sekoittaa ja käyttää samassa työssä. Levyä voidaan esim. jyrsiä/ kaivertaa, jolloin maali näyttäytyy kaiverretussa pinnassa eri tavoin. Levyyn voidaan siirtää myös kuvia eri tekniikoita käyttämällä. Maalaamiseen voidaan käyttää kaikkia perinteisiä työvälineitä: pensseleitä, sientä, spraymaalia tai vaikka omia sormia. Pleksille maalatessa ei maalausasennonkaan suhteen ole rajoitteita. Maalata voi perinteisesti maalaustelineen avulla tai vaakatasossa pöydällä. Takapuolelle maalatessa, pleksiä on hyvä kääntää välillä ympäri ja katsoa, miltä työ näyttää etupuolelta. Maalausasento ja maalin koostumus vaikuttavat osaltaan maalin käyttäytymiseen ja siihen valuuko se työssä.
Jos lopputulos ei ole toivottu, voi maalia poistaa helpoiten pleksin pinnalta sen ollessa vielä hieman kosteaa. Toisaalta maalin poistamista voidaan käyttää myös yhtenä tekniikkana työssä – tälläkin tavoin saadaan erilaista jälkeä aikaan. Kiiltäväpintaisilta levyiltä maalin poistaminen on helpompaa kuin mattapintaisilta – nämä ovat pinnaltaan hieman huokoisia. Valmiin työn voi viimeistellä lopuksi suihkuttamalla esimerkiksi autolakkaa sen pintaan.